Коралите по крайбрежието на Флорида, САЩ, са платили висока цена

...
Коралите по крайбрежието на Флорида, САЩ, са платили висока цена
Коментари Харесай

Коралите по крайбрежието на Флорида са пострадали сериозно от горещата вълна през лятото

Коралите по крайбрежието на Флорида, Съединени американски щати, са платили висока цена за въздействието на извънредно мощната гореща морска вълна в района през миналото лято, сочат предварителни данни от проучване на Националното ръководство за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA). За това заяви Агенция Франс Прес.

Учени са изследвали на 64 места на пет коралови рифа в границите на план за възобновяване на коралите в региона на Флорида Кийс. Проучването е завършило в сряда.

Предварителните данни сочат, че единствено 22 на 100 от близо 1500 разказани корала от вида Acropora cervicornis са към момента живи. Само в три от изследваните пет места има живи Acropora palmata. Двата типа корали са застрашени от изгубване и измежду най-значимите за образуване на кораловите рифове.

В южния коралов риф Лу Кий не е видян нито един жив представител на тези типове. Загубите са " трагични ", само че " оцеляването на коралите в някои други места ни дава вяра ", сподели пред Агенция Франс Прес Кейти Леснески, изследователка в NOAA.

Резултатите дават опция " да погледнем в бъдещето на коралите в затоплящия се свят ", сподели Сара Фангман, началник на морския резерват Флорида Кийс. През 2023 година температурата на водата във Флорида Кийс доближи рекордни стойности. На места тя надвиши 38 градуса по Целзий. Тогава бе записана и най-дълготрайната гореща морска вълна за последните три десетилетия, сочат данни на NOAA. Ситуацията бе по този начин трагична, че се наложи кораловите развъдници, ситуирани в морето, да бъдат преместени в контейнери със студена вода на сушата.

Кораловият риф във Флорида е един от най-дългите в света. Здравето на коралите страда от 70-те години на предишния век вследствие на нездравословното въздействие на урагани, избелване от топли талази и възходящото влияние на човешката активност, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР