Корабните компании напоследък бяха принудени да изменят маршрутите си, минаващи

...
Корабните компании напоследък бяха принудени да изменят маршрутите си, минаващи
Коментари Харесай

Как кораби от Европа се налага да пътуват с хиляди км повече и какво струва това

Корабните компании в последно време бяха принудени да променят маршрутите си, минаващи през Червено море. Досега минимум 120 контейнерни кораба са пренасочили маршрута си заради закани от бунтовниците хуси от придвижването " Ансар Аллах ". Така корабите се насочиха към европейски и американски пристанища към Африка, вместо стопански преференциалния маршрут през Червено море и Суецкия канал. Това оповестява водещият японски стопански вестник Nikkei, базирайки се на оценки на интернационалните специалисти.

По техни данни, към 20 декември корабните компании трябваше да трансформират маршрута за доставки на общо над 1,6 милиона контейнера. В резултат на (заплахите от) набези от хусите, както считат част от специалистите, общият размер на международния морски превоз ще намалее с 20%.

Това може да аргументи спирания в световните вериги за доставки, което от своя страна да докара до повишаване като цяло на цените на стоките, заради по-високите транспортни разноски, предизвестяват специалистите.

Около 30% от целия товарен превоз в света се прави посредством морски контейнери. В стойностно изражение, това възлиза на 1 трилион $ годишно. Около 10% от всички контейнерни транспорти минават през Суецкия канал. Този маршрут е изключително значим за транспортите на артикули сред Европа и страните от Източна Азия.

В съпоставяне с потреблението на маршрута през Суецкия канал, времето за доставка на контейнери до пристанища на Европейски Съюз от Китай, Южна Корея или Япония през нос Добра вяра се усилва с към три до четири седмици.

Според изчисленията на икономисти, като се вземат поради разноските за гориво, застраховка и така нататък, цената за доставката на един 40-футов резервоар се усилва повече от три пъти - от 2000 $ на 6600 $.

След ескалацията на палестинско-израелския спор в линията Газа, хусите оповестиха, че няма да разрешат на свързани с Израел кораби да минават през Червено море и протока Баб ал Мандеб. Много контейнеровози, танкери и кораби за насипни товари към този момент са атакувани там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР