Корабът Вера Су не е в добро състояние, не само

...
Корабът Вера Су не е в добро състояние, не само
Коментари Харесай

Кап. Валентин Енчев: Корабът Вера Су не е в добро състояние

Корабът " Вера Су " не е в положително положение, освен тъй като е остарял, а и тъй като засядането докара до градивни вреди по него, чисто механически корабът има потребност от стабилизиране. Това сподели шефът на Морска администрация кап. Валентин Енчев по БТВ. По думите му всевъзможни мнения, че корабът просто може да бъде омекотен, т.е. да бъде изведен на вода и по-късно муден, са безусловно несериозни.

" Това е интервенция, която е доста сериозна, тя изисква запас, време, да се завършват всевъзможни калкулации и разбори да се създадат от страна на избавителната компания, тъй че предстоят няколко седмици, в които персонално аз имам вяра, че ще се случат нещата, само че би трябвало самообладание и малко помощ от горната страна. През вчерашния ден екипажът напусна кораба по решение на капитана, тъй като беше преценено, че не е безвредно екипажът да остане там ", добави шефът на морската администрация.

Той сподели, че в следствие е била извършена преписка с корабособственика и е било доказано от него, че при първа опция екипаж ще бъде качен, само че времето сега не го разрешава. " От наша страна беше обезпечено незабавно, че ние имаме опция да спомагаме посредством екипаж на кораба за да осигурим и опазим неговата сигурност в идващите дни, както и запазване на околната среда. Има подготвеност и от двете страни за подпомагане, само че изчакваме времето да се усъвършенства. В тази комплицирана обстановка с кораба и механически, и правно корабособственикът не е оповестил, че изоставя кораба си, фактът на изоставянето се дължи на това, че капитанът вижда неспособност да остане екипажът. Нашата страна дава приоритет на корабособственика, ние нямаме предпочитание да се разпореждаме с кораба, с изключение на в тази ситуация, когато би трябвало да си опазим крайбрежието. Това е наше право, наше обвързване ", сподели още кап. Енчев.

Директорът на Морска администрация не счита, че ще се стига до моменти, в които ще има спор кой ще се качи на кораба: " Важното е, че има добра връзка, добра преписка и двете страни заявяват подготвеност, както и през вчерашния ден е заявена от страна на министерството, че ние можем да спомагаме в това число и с екипаж. Трябва да следим метеорологичната конюнктура и опцията да стартираме работа по кораба. В момента има екипи на няколко институции, и на Морска администрация, които са към кораба и наблюдават за неговото положение. Тук са и представители на корабособственика, които не са спрели да работят и сме в непрекъсната връзка, продължаваме и през днешния ден, корабът се следи сега и всичко опира до времето ".

По отношение на проекта за избавяне на кораба кап. Енчев изясни, че, в случай че ще се прави нещо качествено, то би трябвало да бъде с оптимално събрана и оценена информация.

" Преценена е ситуацията, че има времеви прозорец това да се направи, завърши се подписване на контракта с корабособственика, авансово са изпратени техни представители да оценят ситуацията, да вземат информация, такава предоставяме и ние, взаимно ще споделяме, нашата страна ще координира и ще съгласува всевъзможни бъдещи дейности, които предстоят. Декларирано е, че корабът е благосъстоятелност на турския корабособственик ", сподели още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР