Корабът Razoni под флага на Сиера Леоне отплава на 1

...
Корабът Razoni под флага на Сиера Леоне отплава на 1
Коментари Харесай

В Сирия пристигна първия кораб с украинско зърно frognews.bg

Корабът Razoni под флага на Сиера Леоне отплава на 1 август след постигнатото сред Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации съглашение, целящо да отблокира износа на зърно, спрял след началото на войната и заплашил света от продоволствена рецесия.

Товарът от 26 000 тона царевица в началото е бил предопределен за Ливан. Първоначалният покупател обаче отхвърли доставката заради опасения за качеството и корабът отплава за Турция, дебаркира в Мерсин на 11 август и разтоварва част от товара там.

Местоположението му не беше ясно през последните дни, защото транспондерът му беше изключен.

Сателитни изображения от Planet Labs PBC го демонстрираха на пристанище Тартус във вторник сутринта. Източник от корабоплаването удостовери, че е дебаркирал там и сподели, че разтоварва най-малко част от товара си царевица в Сирия.

Украйна по-рано упрекна Сирия, че е внесла минимум 150 000 тона зърно, което съгласно нея е било ограбено от украински хранилища след нахлуването на Русия през февруари. Русия отхвърли да е крала украинско зърно.

Киев прекъсна дипломатическите връзки с Дамаск през юни, откакто Сирия призна независимостта на източните райони Луганск и Донецк.

Украинското министерство на превоза съобщи през уикенда, че " не носи отговорност за кораба и товара, откакто е напуснал Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели пред кореспонденти, че Вашингтон е осведомен с известията, че товарът на кораба е бил продаден на различен покупател и че в този момент той се намира наоколо до Тартус.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР