Корабът Оушън вайкинг на хуманитарната организация Ес О Ес Медитеране

...
Корабът Оушън вайкинг на хуманитарната организация Ес О Ес Медитеране
Коментари Харесай

Спасиха над 70 мигранти в Средиземно море


Корабът " Оушън вайкинг " на филантропичната организация " Ес О Ес Медитеране " е избавил през вчерашния ден 73 мигранти по време на две поредни избавителни акции в интернационалните води до крайбрежията на Либия. С това броят на избавените на борда му доближи 146 души, заяви през днешния ден неправителствената организация, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Екипите на филантропичната организация първо са избавили 33 души, измежду тях четирима малолетни (включително двама непридружени неполнолетни), които са били на борда на „ негодна за корабоплаване и препълнена дървена лодка “, се споделя в изказване на " Ес О Ес Медитеране ", чиято централа е в Марсилия, в Югоизточна Франция.

Малко по-късно " Оушън вайкинг " е избавил 40 души (включително 10 дами, девет непридружени малолетни и три деца под четиригодишна възраст) на борда на „ дрейфуваща лодка от фибростъкло “, добави неправителствената организация.

След тези две нови избавителни интервенции, последвали две предходни акции през уикенда, общият брой на избавените се усили до 146 души, за които се погрижиха на борда на " Оушън вайкинг " екипи на " Ес О Ес Медитеране ", както и на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червния полумесец.

От началото на годината 1762 мигранти са изчезнали в Средиземно море, в това число 1295 в Централното Средиземноморие, най-опасния миграционен маршрут в света, заяви Международната организация по миграция (МОМ). Агенцията на Организация на обединените нации прави оценка броя на починалите и изчезналите в Средиземно море през 2021 година на 2062 души, в това число 1567 единствено в Централното Средиземноморие.

Всяка година хиляди хора, бягащи от спорове или беднотия, се пробват да стигнат до Европа, пресичайки Средиземно море от Либия, чиито крайбрежия са на към 300 км от Италия.

Новата италианска премиерка Джорджа Мелони, лидерка на постфашистката партия " Италиански братя ", даде обещание през вчерашния ден да блокира идването на мигранти от Африка, макар че повече от 1300 души сега са в затруднено състояние в Средиземно море, съгласно неправителствената организация " Аларм декор ".

Новият италиански вътрешен министър Матео Пиантедози сподели, че може да попречи на кораби на неправителствени организации със избавени мигранти на борда да стигнат до Италия, съживявайки спорна политика, стартирана през 2019 година от Матео Салвини, водач на партия " Лига " и вицепремиер в държавното управление на Мелони.

Пиантедози обоснова предизвестието си към Германия и Норвегия, под чийто байрак плават два избавителни кораба, настоящи в Средиземно море, съобщи ДПА.

" Исках да изпратя сигнал, с цел да потвърдя един принцип: отговорността е на страните, под чийто байрак плават корабите ", сподели министърът в изявление за днешното издание на вестник " Стампа ".

Неговото министерство уточни през вчерашния ден, че немският транспортен съд " Хюманити 1 " и норвежкият " Оушън вайкинг " не работят в сходство с европейските и италиански стандарти за сигурност и защита на границите, нито с практиките в битката с противозаконната миграция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР