Кораб на китайските военноморски сили е маневрирал по опасен начин

...
Кораб на китайските военноморски сили е маневрирал по опасен начин
Коментари Харесай

САЩ: Опасни действия на Китай в близост до американски кораб в Тайванския проток

Кораб на китайските военноморски сили е маневрирал по " рисков метод " покрай американски ескадрен миноносец, преминаващ през Тайванския пролив, оповестиха американските военни, съобщи Агенция Франс Прес.


Това е втората близка среща сред американски и китайски военни средства за по-малко от 10 дни, откакто предходната седмица американските военни обявиха, че един от пекинските изтребители е направил " излишно нападателна маневра " наоколо до един от самолетите за наблюдаване на Вашингтон.

Китайският транспортен съд " е направил маневри по рисков метод наоколо до " Чун-Хун ", американски ескадрен миноносец, по време на прекосяването, се споделя в изказване на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати (USINDOPACOM).

Корабът на Пекин " изпревари Чун-Хун от лявата му страна и пресече носа му на 150 метра. Чун Хун резервира курса си и понижи скоростта си до 10 (възела), с цел да избегне конфликт ", се споделя в изказването.

След това " повторно пресече носа на кораба от десния ръб на левия на 2000 метра и остана на разстояние от левия ръб на " Чунг-Хун ", като се приближи на 150 метра в най-близката точка ", обявиха американските военни, като прибавиха, че " американските военни летят, плават и работят безвредно и отговорно на всички места, където интернационалното право разрешава ".

Инцидентът е станал в миг, когато " Чун Хун " е плавал през Тайванския пролив дружно с канадски боен транспортен съд в границите на взаимна задача през сензитивния воден път, който отделя самоуправляващия се Тайван от Китай.

Китайските военни обявиха, че са следили прекосяването, само че не загатнаха за близка среща.

" Съответните страни съзнателно основават проблеми в Тайванския пролив, съзнателно подклаждат опасности и злонамерено подкопават районния мир и непоклатимост ", съобщи старши полковник Ши И, представител на китайското командване на Източния спектакъл.

Военните кораби на Съединени американски щати постоянно минават през пролива. Последното взаимно прекосяване на Съединени американски щати и Канада е било през септември 2022 година

Китай твърди, че Тайван е негова територия - обещавайки да я завладее един ден, със мощ, в случай че е належащо - и през последните години ускори военния и политическия напън върху острова.

Сблъсъкът на кораби в Тайванския пролив последва това, което американските военни дефинираха като рискована маневра на китайски аероплан, който " прелетя непосредствено пред и на 400 фута от носа " на аероплан за наблюдаване RC-135 на 26 май над Южнокитайско море.

Пекин упрекна Съединени американски щати в " провокация ", като представител на външното министерство съобщи, че " дълготрайното и постоянно изпращане от страна на Съединените щати на кораби и самолети за осъществяване на близко наблюдаване на Китай съществено вреди на националния суверенитет и сигурност на Китай ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР