Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Копривата е

...
Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Копривата е
Коментари Харесай

Полезно за полезната коприва

Копривата принадлежи към най-хубавите лечебни растения, които имаме. Копривата е потребна като се стартира от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете.

Лечебно деяние и приложение

Листата имат кръвоспиращо, диуретично, противоревматично деяние, въздействат благотворно върху обмяната на веществата, понижават кръвната захар. Това деяние се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.

Полезни свойства

Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.

При екземи при деца, чай от коприва оказва помощ доста. Екземите в множеството случаи имат вътрешен извършител и те би трябвало да се лекуват от вътрешната страна с кръвопречистващи билки.

Копривата е най-хубавото кръвопречиставщо и кровообразуващо лечебно растение. Растението въздейства върху панкреатичната жлеза, понижава наличието на захар в кръвта.

Бани на цялото тяло с коприва оказват помощ при ишиас.

Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя оказва помощ при малокръвие, анемия и други тежки болести на кръвта.

Пясък в бъбреците и пикочния мехур се повлиява от коприва.

В българската национална медицина копривата се употребява при ревматизъм, ускорено сърцетуптене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, зной, водянка, жълтеница, при копривна тресчица, захарен диабет.

Народни предписания с коприва

Външно приложение:
Прясна коприва се предлага за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, при подсичане, пострадване, отоци.

Пресни листа от коприва, киснати 20 дни в маслиново масло (1:10) се използват за мазане на рани, изгаряния, натъртвания.

Отвара от корените на коприва с оцет и вода (1:10:5) и варени 5 минути, се употребява за фрикции срещу пърхот и за напредък на косата.

Вътрешно приложение:
2 суп.л. листа се поставят в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ястие, 4 пъти на ден.

Семената дружно с връхните елементи се предлагат при захарен диабет (2 суп.л. в 1 кофичка кисело мляко, изяжда се на три пъти след ядене).

За увеличаване на сърдечния мускул се ползват корените (по 1 суп.л. корени от коприва и кръвен здравец се поставят в 600 мл вода; ври 10 минути; изпива се на 4 пъти денем преди ядене; прибавя се и мед).

Внимание! При бране копривата провокира инфектиране на кожата!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР