Копко, Калифорния — Племето Юрок е свързано с река Кламат

...
Копко, Калифорния — Племето Юрок е свързано с река Кламат
Коментари Харесай

След години на протест от страна на индианците, мащабен проект за премахване на язовирни стени се надява да възстанови популацията на сьомга в река Северна Калифорния

Копко, Калифорния — Племето Юрок е обвързвано с река Кламат в Северна Калифорния и изобилната сьомга, която един път преплувал през нея в продължение на 10 000 години.

„ Една от най-старите ни истории приказва за връзката сред нас и реката и сьомгата в нея “, сподели Франки Майерс, член на племето.

Но главната артерия беше блокирана преди повече от век, когато стартира строителството на четири язовира по продължение на Кламат в Северна Калифорния и Южен Орегон. Язовирите генерираха сила, която подхранваше експанзията на запад, само че опустошаваше популацията на сьомгата, която към този момент не можеше да плува нагоре по течението, с цел да хвърля хайвера си.

се освобождава. Язовирите, които към този момент не генерират доста електричество, се събарят в план за деконструкция на стойност 450 милиона $.

„ Вярваме, че това може да е най-големият план за унищожаване на язовир и възобновяване на сьомга, предприеман в миналото по света, “ сподели изпълнителният шеф на Klamath Renewal Corporation М...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР