Копърът е една от най-популярните билки от дълбока древност. Това

...
Копърът е една от най-популярните билки от дълбока древност. Това
Коментари Харесай

Копър на перваза: Kак да отглеждате полезни билки у дома

Копърът е една от най-популярните билки от дълбока античност. Това растение се употребява сурово, замразено и изсушено.

Дори тези, които не разполагат с вила, биха могли да си гледат свеж копър без проблем в домашни условия. Съветите на портала градинарите ще ви оказват помощ да подредите мини-зеленчуковата си градина с потребни зелени на перваза на прозореца.

Подготовка на семената

Опитните градинари поучават да ревизирате семената на копъра преди да се заемете със сеенето. Развалените или прекомерно остарели би трябвало да бъдат изхвърлени неотложно - те няма да дадат годишна продукция.

Обвивката на семената на копъра съдържа етерични масла, които имат неприятен резултат върху кълняемостта. По-добре е да накиснете семената във вода за малко време преди засаждането.

Избор на почвата

Въпреки че копърът е непретенциозна билка, добра годишна продукция може да се получи единствено при потребление на почва, подобаваща за растението. Копърът пораства добре на лека до приблизително глинеста почва.

Почвата би трябвало да бъде неутрална или едва кисела, с рН в диапазона 6,5-7,0. Преди да засадите в земята, е добре да си приготвите комплициран тор за зеленчуци. Не е  добре да иползвате  почвата, в която преди е бил отглеждан копър.

Правила за садене

Една от главните неточности, които се позволяват при развъждането на копър вкъщи е прекомерно плътното засаждане. Разстоянието сред семената в огромна саксия би трябвало да е най-малко 2 - 3 cm, а дистанцията сред два реда растения би трябвало да бъде най-малко 10 cm.

За развъждане на зеленина се предлага потреблението на резервоар с височина минимум 30 см. Препоръките за размерите на контейнерите могат да варират според от типа на растението.

Грижи за разсада

Копърът е доста сензитивен към слънчевата светлина. Недостатъчното осветяване води до състояние, при което растенията ще се развиват постепенно. Почвата би трябвало да се навлажнява постоянно. Ако билките ви не порастват добре, можете да ги подхранвате с течен зеленчуков тор.

На перваза на прозореца можете да създадете същинска зеленчукова градина от вкусни и здравословни растения. Предварително, обаче, би трябвало да се консултирате с градинар, който да ви запознае с тънкостите за всяко растение, което желаете да отглеждате. Истинско благосъстояние е да можете да си наберете копър или магданоз за ястието, което приготвяте. Несравнимо е с изсушените разновидности, които купуваме от магазините.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР