Координационен център „Пловдив – Украйна” е създаден от областния управител

...
Координационен център „Пловдив – Украйна” е създаден от областния управител
Коментари Харесай

Създадоха център „Пловдив – Украйна” , помагат на бежанците с подслон, работа и здравни услуги

Координационен център „ Пловдив – Украйна” е основан от регионалния шеф Йордан Иванов дружно с всички общини, институции и бизнеса. Той ще има за цел, да поддържа бедстващите украински жители, които идват в региона, както и да координира всички институции, във връзка поддръжката на тези хора.

Това стана ясно след извършена среща на Иванов с представители на всички общини в региона, РУО, бизнесът и инспекцията по труда по отношение на предстоящата бежанска вълна.

В центъра ще се следи с какви запаси разполага всяка една от общините за настаняване на украински жители. В БЧК, където към този момент има подадени частни домове, които са разполагаем за украинци, както се чакат още такива.

Ще бъде открита и телефонна линия - 032 605 550, където всички жители ще могат да получават информация за обстановката, както и с какво могат да оказват помощ.

УМБАЛ „ Пловдив” е предоставила 50 кревати за възрастни и 10 детски и неонатологични кревати, където бежанците, ще получават гратис здравна помощ. УМБАЛ „ Св. Георги” също ще разкрие такива кревати при нужда.

„ Няма да има нито едно дете, без значение от статута му, което да не бъде признато в просветителната система”, съобщи Петя Кантарджиев, която е началник на комисии в РУО. Тя изясни, че към този момент подготвени мостри, които всеки родител може да попълни и детето му ще бъде признато в детска градина или учебно заведение.

Бизнесът също откликна, като са подготвеност да дават незабавно на 100 души настаняване и работа. Голяма част от промишлеността в Пловдив може да обезпечи работни места, съгласно уменията и познанията на хората от Украйна. От ВМЗ „ Сопот” също са изявили предпочитание да оказват помощ с работа и заслон.

Проблем все още е трудовото законодателство, което би трябвало да се промени, с цел да може да се наемат хората.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР