Хуманитарна помощ пристига в Нагорни Карабах

...
Конвой на Червения кръст с хуманитарна помощ навлезе в Нагорни
Коментари Харесай

Конвой на Червения кръст с хуманитарна помощ навлезе в Нагорни Карабах в събота, казаха официални лица, за първи път след примирието с посредничеството на Русия, сложило край на офанзивата на Азербайджан тази седмица.

Конвоят се състоеше от близо 70 метрични тона хуманитарни доставки, включително пшенично брашно, сол, сушена мая и слънчогледово олио, каза Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в изявление на X, известен преди като Twitter.

Помощта е била транспортирана по коридора Лачин, единственият път, свързващ Армения и Нагорни Карабах, каза МКЧК.

Пътят е блокиран от декември 2022 г. от Азербайджан, което го прави недостъпен за граждански и търговски трафик.

МКЧК добави, че е извършил медицинската евакуация на 17 души, които са били ранени по време на боевете, и е доставил медицински консумативи и чували за трупове като помощ.

„Като се има предвид мащабът на хуманитарните нужди, ние увеличаваме присъствието си там със специализиран персонал в здравеопазването, съдебната медицина, защитата и заразяването с оръжия“, казаха от МКЧК.

Автомобили на ICRC транспортират хуманитарна помощ за жителите на Нагорни Карабах към арменско-азербайджанската граница на 23 септември. Автомобили на МКЧК транспортират хуманитарна помощ за жителите на Нагорни Карабах към арменско-азербайджанската граница на 23 септември. Иркали Геденидзе/Ройтерс

Нагорни Карабах, известен като Арцах на арменците, е регион без излаз на море в Кавказките планини и се намира в границите на Азербайджан.

Той е международно признат като част от Азербайджан, но е дом на около 120 000 етнически арменци, които съставляват мнозинството от населението му и отхвърлят азербайджанското управление.

Това е причината за ожесточени битки между Армения и Азербайджан през последните три десетилетия.

Въпреки руското миротворческо присъствие, напрежението тлее в региона от месеци.

Руските миротворци евакуират цивилни след офанзивата на Азербайджан в Нагорни Карабах, 21 септември 2023 г. Руските миротворци евакуират цивилни след офанзивата на Азербайджан в Нагорни Карабах, 21 септември 2023 г. Руското министерство на отбраната/Ройтерс

Азербайджанските войски блокираха коридора Лачин през декември, прекъсвайки единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения и възпрепятствайки вноса на храна за около 120 000 жители.

Най-малко 200 души бяха убити тази седмица и над 400 бяха ранени при военна операция на Азербайджан, казаха официални лица, докато министерството на отбраната на Азербайджан обяви "антитерористична" кампания в региона.

Русия е доставила 50 тона помощ, включително дажби и стоки от първа необходимост, в Степанакерт, столицата на региона, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости в събота.

Американският сенатор Гари Питърс, който в момента е в Армения, ръководейки делегация на Конгреса на САЩ, каза, че е видял блокадата на коридора Лачин с посланика на САЩ в Армения Кристина Квиен и губернатора на арменската провинция Сюник Робърт Гукасян.

„Разговарях с много хора, които са много загрижени за своите близки, семейства и това, което им се е случило“, каза Питърс пред репортери в събота.

„Те знаят, че страдат в резултат на блокадата в продължение на много месеци, недостиг на храна, медицински консумативи, основен бензин и петрол“, добави той. „От това, което чух, това е ужасна ситуация и съм много загрижен.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР