Конвергенцията при държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в

...
Конвергенцията при държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в
Коментари Харесай

Растежът на доходите в Източна Европа губи инерция, но България има потенциал за напредък

Конвергенцията при страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в региона на приходите е застрашена от закъснение, в случай че тези членки не преструктурират своите стопански системи по-бързо и не стартират да осъществят обвързваните с това покачвания на продуктивността. За това предизвестяват от Moody`s.

" Ниските заплати, квалифицираната работна ръка, европейското финансиране и интеграцията в европейските вериги за основаване на стойност дружно със сериозните директни задгранични вложения (ПЧИ) доведоха до възстановяване на продуктивността в края на 90-те години ", показват специалистите.

От организацията показват, че тези фактори са съумели да поддържат по-бързия напредък и повишаването на приходите, а редица от страните в района са усетили усъвършенстване в икономическата среда.

" Традиционният модел на напредък в страните от ЦИЕ стартира да губи инерцията си ", счита зам.-председателят на Moody`s Хейко Петерс.

" Скоростта, с която страните от групата ЦИЕ 8 (Естония, Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Словения) наваксват по отношение на останалата част на Европейски Съюз във връзка с продуктивността се забави доста сред 2009 - 2017 година спрямо интервала 2000 - 2008 година ", добавя той.

От Moody`s допълват, че страните с максимален капацитет за наваксване по отношение на останалите членки на съюза постоянно са също тези, които са изправени пред най-големи усложнения в реализирането на капацитета си поради недостатъци в институционален проект, в нововъведенията и в качеството на човешкия капитал.

" България и Румъния демонстрират максимален капацитет за прогрес, само че опцията да се възползват от този капацитет е лимитирана поради недостатъци в институциите и неналичието на подготвеност за нововъведения. От двете страни България и по-добре позиционирана от Румъния ", показват от организацията.

" Държавите, които демонстрират обещаваща композиция от капацитет за наваксване и опция за възползване от този капацитет, са Чехия, Полша и България, а в най-малка степен - Унгария ", допълват специалистите.

От Moody`s приключват, че стимулирането на продуктивността ще бъде от решаващо значение за бъдещето на страните от района и за " настигането " на Западна Европа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР