Контурите на римския форум на Филипопол ще бъдат отбелязани с

...
Контурите на римския форум на Филипопол ще бъдат отбелязани с
Коментари Харесай

Две в едно на 2 септември: Новият площад идва с нов кмет

Контурите на римския конгрес на Филипопол ще бъдат маркирани с червен финландски камък върху настилката на новия площад " Централен ". По този метод ще се вижда и къде се е въртял бизнесът в античността.

Специалистите напомнят, че комерсиалният център е бил обкръжен от всички страни с висока стена и е имало вътрешна галерии с колони. Това е бил огромният пазар на Филипопол, където е имало стотици сергии и магазини за разнообразни артикули. Контурите на форума са леко изместени по отношение на тези на площада и пощата. Част от входа му, както и двете основни улици - Кардо Максимус и Кардо Декуманус, бяха откопани и експонирани. А останалата част от чертите на античното пазарище ще бъде показана с пъстър камък.

Бяха вдигнати и възобновени три колони от „ мраморния интервал на града ”. За да се покаже размера на античния конгрес, местата на другите ще бъдат маркирани върху камъните на площада. Това ще става с полирани кръгове върху сивия камък, който бе закупен от Македония.

Под пощата ще има дълга назъбена бетонна скамейка, на която ще може да се стои на сянка. Тя е покрита с двуслойни теракотени плочи. Със същите са покрити и циментовите заграждения на дърветата, които са на площада.

Реконструкцията на площада стартира на " инженеринг " предходната година. Тя коства към 11 милиона лв.. Дълго време бе цялостна тайнственост по какъв начин тъкмо ще наподобява сърцето на града. Едва на 31 май тази година бе показана компютърна графика на новия площад. Според проектите реновираният площад би трябвало да бъде открит публично на 2 септември. Очаква се за церемонията да дойде министър председателят Бойко Борисов. Според осведомени точно тогава водачът на ГЕРБ ще разгласи и новия претендент на партията за кмет на Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР