Концесията за Ски-зона Банско, която е от 2001 г., трябва

...
Концесията за Ски-зона Банско, която е от 2001 г., трябва
Коментари Харесай

Министър Димов: Концесията за ски зона Банско трябва да бъде приведена в съответствие с действащото законодателство


" Концесията за " Ски-зона Банско ", която е от 2001 година, би трябвало да бъде приведена в сходство със в този момент настоящото законодателство ". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов след кръгла маса в Министерство на околната среда и водите, на която бяха разисквани плановете на решения на Министерски съвет за смяна на проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин” и за предоставяне на единодушие за подписване на в допълнение съглашение за изменение на контракт за даване на концесия върху предпазена територия, изключителна държавна благосъстоятелност, представляваща част от Национален парк " Пирин ", община Банско, област Благоевград, за създаване и употреба на " Ски-зона с център гр. Банско ".

" Ясно е, че би трябвало да реализираме такова ръководство на " Ски-зона Банско ", че да няма опашки на лифтовете. Ясно е, че автомобилният превоз замърсява доста повече от въжения, тъй като лифтът е електрическо оборудване “, сподели министър Димов. По думите му концесиите са инструмент за покана към вложителите и ние би трябвало да дадем явен образец, по какъв начин може да бъдат развивани те в България. " Това, което се случва с Банско не е добър образец и би трябвало да преминем в идващ стадий на развиване ", безапелационен беше той. Министър Димов увери, че няма учредения за терзания по отношение на опазването на частта на Национален парк " Пирин ", избрана за обект на международното завещание от Комитета на международното завещание на ЮНЕСКО. Министърът посочи, че построяването на ски писти и уреди може да се прави единствено в рамките на " буферната зона " на обекта. В зоната няма да има никакво строителство, с изключение на на ски писти, ски уреди и свързаната с тях техническа инфраструктура.

В кръглата маса участваха министрите на туризма Николина Ангелкова, и на младежта и спорта Красен Кралев, представители на други министерства и ведомства, на Национален парк „ Пирин “, на община Банско, някогашните министри на околната среда и водите Нона Караджова и Евдокия Манева, народни представители, специалисти и представители на неправителствени организации. Всички присъстващи се изрекоха в поддръжка на препоръчаните планове.

Припомняме, че природозащитниците по-рано през днешния ден публично оповестиха, че няма да участват на кръглата маса и приканиха за митинг два дни по-късно.

Министър Ангелкова съобщи, че поддържа построяването на втори въжен превоз в Банско. Според нея на полемиката е декларирано задоволително ясно, че няма по какъв начин на територията на концесията да се извърши каквото и да е строителство, без да мине през всички процедури, според националното и европейското законодателство, в това число и Оценка на въздействието върху околната среда, тъй че Национален парк " Пирин " е безусловно предпазен.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че изрично стои зад концепцията за втори въжен превоз. Според него би трябвало да се изградят писти и кабинкови лифтове, които да създадат и спортния туризъм, и практикуването на зимни спортове налични за всеки български жител.

На кръглата маса беше обяснено, че задачата на изменението на Концесионния контракт за " Ски-зона с център гр. Банско " е прецизиране и слагане на контракта на ясна основа, в сходство с настоящото законодателство. Предвижда се залагане на ясни санкционни механизми за нарушавания от страна на концесионера. Променя се и методиката за образуване на концесионната такса, което ще докара до най-малко двойно нарастване на приходите от нея.

Чрез изменението на концесионният контракт еднопосочно ще бъдат избрани предметът и обектът на концесия. Концесията ще е за създаване, ръководство и поддържане на обекта на концесията на риск на концесионера. Възнаграждението ще се състои от правото на концесионера да експлоатира обекта на концесията. Самият обект ще се дефинира като състезателен и туристически комплекс " Ски-зона с център гр. Банско ", представляващ частта от Национален парк " Пирин ".

Обектът ще е цялост от съществуващите към датата на подписване на концесионния контракт ски писти и трасета, както и построените след сключването на концесионния контракт ски писти, трасета и обслужващите ги лифтове, влекове и другите уреди. Концесията ще включва и туристическата, спортната и техническата инфраструктура, в това число публично обслужващи и софтуерни здания и преместваеми обекти.

С изменението на контракта ще се добавят изискванията за реализиране на концесията, като се дефинира, че построяването на ски писти и трасета и обслужващите уреди и обекти може да се прави единствено в съгласие с концедента, след влезнал в действие организационен проект и в рамките на " буферната зона " на обекта на международното завещание, избрана от Комитета на международното завещание на ЮНЕСКО и след осъществяване на изискуемите процедури по екологичното законодателство. Всички усъвършенствания, които са построени от концесионера върху концесионната повърхност ще са обществена държавна благосъстоятелност от датата на въвеждането им в употреба.

Ще се включат текстове, с които еднопосочно да бъде избран главният способ за пресмятане на концесионното заплащане и индикаторите, които го образуват, като резултатът ще бъде най-малко двойно нарастване на концесионното заплащане. Ще се посочи, че заплащането по Закона за предпазените територии на концесионера към Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите, съставлява сума от 5 на 100 върху годишното концесионно заплащане, само че не е част от това заплащане. По този метод ще се прекратят разногласията по отношение на задължението на концесионера да заплаща тази спомагателна сума.

На концесионера ще се вменят и редица отговорности, като разработване на профилирана карта, указател и осведомителна система на концесионната повърхност и обезпечаване изработването на обстоен организационен проект на концесионната повърхност, дружно с план-схеми на детайлите на техническата инфраструктура и схеми на преместваемите обекти.

С изменението на контракта ще се дефинира отговорността на страните при несъблюдение на изискванията за реализиране на концесията и ще се вкарат клаузи за наказания и неустойки при редовно несъблюдение от страна на концесионера на съществени отговорности и параметри на контракта. Към момента договорът планува само неустойки за забавено заплащане на концесионното заплащане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР