Концесионерите на кариери за инертни материали ще бъдат обект на

...
Концесионерите на кариери за инертни материали ще бъдат обект на
Коментари Харесай

Кабинетът ще проверява строителите за укрити концесионни такси

Концесионерите на кариери за инертни материали ще бъдат обект на инспекция от властта, излиза наяве от изявление на финансовия министър Асен Василев по време на държавното съвещание на 9 август. По гледище на министърът на енергетиката Румен Радев особено внимание ще се обърне на строителния отрасъл, защото съгласно него на инспекциите в бранша се гледа „ свенливо “.

Припомняме, че служебното държавно управление удължи концесиите на някои залежи по искане на концесионерите. На последното си постоянно съвещание през 2021 година държавното управление на Бойко Борисов направи същото и дефинира нови концесионери на няколко залежи на строителни материали и потребни изкопаеми.

На съвещанието Василев оповестява, че инспекцията ще обхване всички кариери на територията на страната.

Там ще помоля и за подпомагане от Министерството на енергетиката, защото има направени замервания на скалната маса, мисля, че през 2012 – 2013 година или при преотдаването на кариерите “, разяснява Василев.

Той добавя, че ще се създадат нови измервания, тъй че да се види дали всичко, което е добито, е регистрирано. Министърът има „ индикации за съществени добиви, които не са регистрирани, и надлежно нито са платени концесионни такси, нито е платено Данък добавена стойност, нито е заявен доход, налог облага и по този начин нататък. “

Там приказваме за предстоящ резултат сред 200 и 300 милиона лв.. “

От своя страна енергийният министър Румен Радев напомня прекратената самодейност отпреди повече от 8 години за качествено пресмятане на добивите, да вземем за пример по-едрите кариери. Става въпрос за облитане, правене въз основата на това на цифрови модели с дронове и преценка нататък, освен това и с утайване, и с наслоение на действителните добиви, изяснява министърът.

Няма по какъв начин да се чака ние да съумяваме да просперираме като общество, в случай че не съумяваме да съберем това, което отново в положителни или неприятни, само че контракти в предишното като концесионери, концедент в лицето на страната, надлежно министерството са подписвани “, споделя Радев.

Според него инспекциите би трябвало да бъдат правени с обезпечаване на нужните запаси. Казва, че най-лесно се ревизират кариери с железни изкопаеми. И добавя:

Много свенливо се гледа на инспекциите, изключително в строителния бранш. При този взрив на сектора, на всичко, което виждахме, в инфраструктура, в битово ползване, ние да отчитаме такива резултати е неуместно. “

Радев добавя, че „ не един път ни се е случвало на открити нарушавания, като приказваме съответно за кариера, разбирайте хванат на място камион, пресевна апаратура нерегламентирано очевидно действа ли, прецизен съм в изрече си, тъй като все още на възобновяване това се стопира, има насъбран материал, вика се полиция. “

Установяват се обстоятелства, там стоят хора и в следствие това пада в съда с постановяване на решение, че те не са открити в развой на изземване на противозаконната активност, те там били участвали, били почиствали двора или всевъзможни такива оправдания. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР