Концесионерът на Централния плаж в Созопол ще бъде глобен с

...
Концесионерът на Централния плаж в Созопол ще бъде глобен с
Коментари Харесай

Глобяват с 6900 лв. концесионера на Централния плаж в Созопол

Концесионерът на Централния плаж в Созопол ще бъде санкциониран с 6 900 лева, тъй като непозволено е копал пясък от морето и не е спазил разпоредбите за създаване на защитен песъчлив вал. Преди дни поданици предизвикаха подписка и излязоха на митинг против голямата дига, а през днешния ден министърът на туризма направи незабавна инспекция на място.

Созопол

Практиката да се построяват краткотрайни пясъчни валове и насипи по плажовете е от 1974 година, като експлицитното изискване е концесионерите на плажовете да не вземат пясък от дъното на морето. Така са построяват всяка година насипи по плажовете на Бургас, Несебър и Сл.Бряг, които са уязвими от земните морски стихии и огромните талази.

Оказва се, че в Созопол такава дига се построява за първи път, а хората недоволстват против багера, който рови морското дъно и натрупа големи купчини пясък.

Спешна инспекция на Басейнова дирекция откри, че макар възбраната да се изгребва пясък от дъното на морето, тъкмо това се е случило при издигането на насипа.

Министър Ангелкова и инспектори от туристическото ведомство на място установяваха нарушаванията и сформираха акт на концесионера.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Предстои налагане на наказателна клауза по контракт, която е в размер на 6900 лева, неотложно издаване на предписание за възобновяване на ситуацията, т.е. за унищожаване на дигата. Ако инцидентно концесионерът, съгласно данните които имат, преценяват че е належащо, с цел да се защищити плажа построяването наново, наложително това ще се случи, в случай че въобще се случи, след диалог с хората на терен, с цел да се реши кое е най-важно-както за хората, по този начин и с цел да се опази морския плаж.
Хората от Созопол са удовлетворени от бързата реакция на институциите, само че упорстват да се делегират права на локалната власт, която да управлява от близко дейностите на концесионерите.
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Аз 47 години пребивавам в Созопол, в никакъв случай морето не е " изяждало " плажа. Досега в никакъв случай не се е предписание такова оборудване. Тук е въпросът какво пазим! Заведенията ли ще пазим или плажа. Ако има такава нужда да се пази плажът, тогава ще се седне на маса и ще се разиска с хората. Ние не пазим два, три бара, с цел да генерираме такова напрежение измежду хората.
В понеделник стартира разрушаването на дигата, а министър Ангелкова посочи, че в случай че концесионерът реши да направи нова, ще би трябвало да съгласува ново съобщение с Министерството на туризма.
 В Созопол упорстват за премахването на пясъчната дига на централния плаж В Созопол упорстват за премахването на пясъчната дига на централния плаж
Както още през вчерашния ден ви информирахме, хората в Созопол се подвигнаха на митинг против насипана дига на централния плаж. Басейнова дирекция Варна разпореди на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР