Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия

...
Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия
Коментари Харесай

Концесионерът на „Побит камък“ край Нови хан се отказа да добива кварцов пясък

Концесионерът на находище „ Побит камък “ край Нови хан – „ Ватия холдинг “ АД, се отхвърля от добива на кварцов пясък до реализиране на съглашение сред спорещите страни.
Във връзка с митингите на локалното население, и предвид на опцията да бъде обезпечено публичното успокоение, в Министерството на енергетиката е получено писмо от „ Ватия холдинг “ АД, с което концесионерът осведоми, че се отхвърля от практикуване на правата си по концесионния контракт към този миг. Концесионният контракт за находище „ Побит камък “ е подписан на 06.02.2007 година, за период от 20 години. Концесията е предоставена по отношение на приватизационна договорка на „ Ватия “ АД – приемник на компания с държавно присъединяване „ Ватия “ – с. Негушево. Договорът влиза в действие от датата на прекачване на собствеността по приватизационния контракт – 8 декември 1998 година Срокът на контракта изтича в края на тази година, като концесионерът е изискал удължение на този период.
Процедурата за удължение на периода е сходна с тази на даване на нова концесия и при нея би трябвало да бъдат изпълнени всички законови условия, които подсигуряват отбраната на популацията и опазването на околната среда.
Министерството на енергетиката осведоми кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за желанието на концесионера да се откаже от добива към този момент. МЕ ще окаже цялостно подпомагане на локалната власт за обезвреждане на зародилия спор и намиране на дефинитивно взаимно задоволително решение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР