Концерти и бинго игри по прозорците, аперитиви чрез видеовръзка: испанците,

...
Концерти и бинго игри по прозорците, аперитиви чрез видеовръзка: испанците,
Коментари Харесай

Концерти и бинго игри по прозорците, испанците се адаптират към изолацията

Концерти и бинго игри по прозорците, аперитиви посредством видеовръзка: испанците, привикнали да бъдат по улиците, вършат опити да възприемат метафизичен изолацията, наложена им като мярка против разпространяването на ковид.
В Испания, която е втората най-засегната европейска страна след Италия, през последните 24 часа бяха регистрирани 2000 нови случая (с което общият брой на инфектираните доближи 7700), а новите смъртни случаи са 100 (с което умрелите от вируса стават общо 288), излиза наяве от последните данни, оповестени през вчерашния ден.

Изправено пред бързото разпространяване на вируса, държавното управление на социалиста Педро Санчес разгласи в събота изключително състояние и забрани на испанците да излизат от домовете си с изключение на по наложителни аргументи като отиване на работа и пазаруване на храна. Една невиждана обстановка, която ще продължи минимум две седмици.

"Романтична вечеря "

"Обожавам да отивам на разходка. Личният доктор ми споделя, че това е доста добре за човек на моята възраст. Няма да е елементарно две седмици да си заставам вкъщи, само че всички би трябвало да го създадем ", споделя Антонио Мартин от Барселона, Североизточна Испания, излязъл да си купи вестник - единственото му излизане за целия ден.

Силите на реда прилагаха възбраната в част от кварталите на Мадрид, като предупреждаваха минувачите, че е неразрешено да се разхождат. Общинската полиция даже употребява дронове с високоговорители, с цел да приканва ходещите по улиците да си стоят вкъщи.

"Най-трудно се оправям с психическата страна на нещата ", признава Мириам Бургес, 41-годишна журналистка, намираща се под карантина в жилището си в Източен Мадрид дружно със брачна половинка си и двете си дъщери на 5 и 10 години.

"Засега девойките са спокойни, само че ще забележим по какъв начин ще е след няколко дни. Ако на възрастните им писва, не мога да си показва по какъв начин ще се усещат те ", споделя тя.

Момичетата не вървят на учебно заведение от сряда и всеки ден получават уроците си онлайн. Техният преподавател им изпраща гимнастически извършения и хореографии, "за да се поддържат във форма ", споделя Бургес.

Мария Москера, 40-годишна административна служителка в областта на опазването на здравето, се пробва да води "нормален живот " с приятеля си и щерка си. "Пием си аперитива вкъщи, в събота си направихме сантиментална вечеря, направихме се хубави, запалихме свещи, като че ли се срещаме в бара ", споделя тя.

Седемгодишната й щерка поплакала малко първоначално, тъй като желала да излезе да си играе с другари. "Щом й обяснихме обаче, тя го възприе обикновено, казахме й, че можем да се възползваме от обстановката, с цел да вършим неща дружно, да се отдадем на изобретателни действия ", прибавя Мария, която прави йога и "за първи път " подготвя самун в дома си в Сан Лоренсо дел Ескориал, покрай Мадрид.

Над 70 смъртни случая от ковид в Испания през последните 24 часа

"Да ти напазарувам "

Изолацията предизвика появяването на голям брой истински хрумвания, маркирани с #YoMeQuedoEnCasa ( "Оставам си вкъщи "). Както и в Италия, музиканти изпращат онлайн предложения за "концерти " през прозорците на жилищата им, а професионалните спортисти дават препоръки за извършения в домашни условия.

В Севиля, Южна Испания, група съседи играят бинго от балконите си, както излиза наяве от видеозапис, станал много известен в обществените мрежи. Групи другари се срещат на по бира посредством видеовръзка.

Музеи като "Прадо " в Мадрид оферират онлайн визити, театралните дейци вършат онлайн представления, а платформите за филми и сериали оферират безвъзмезден достъп до наличието си.

Тази полукарантина предизвика и начинания на взаимност.

"Предлагам гратис да напазарувам или да отида до аптеката да потърся медикаменти " за възрастни хора, които са най-уязвими пред ковид, и за инвалиди, написа в една от многото разгласи във Facebook с основни думи #YoTeHagoLaCompra ( "Да ти напазарувам ").

В събота в 21:00 ч. по Гринуич от балконите в цялата страна отекнаха овации в символ на почитание към здравните служащи - самодейност, която бе повторена и през вчерашния ден.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР