Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България

...
Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България
Коментари Харесай

Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ в България


Концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България бе една от централните тематики, които разискаха на среща между тях министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Ислямска република Иран в нашата страна Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули. Министър Петкова показа пред своя посетител концепцията, създадена взаимно с Европейската комисия, оповестиха от пресцентъра на енергийното министерство. Петкова акцентира, че планът е получил поддръжката на комисията като значим за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия район на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно изследване за газоразпределителния център, в което се преглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския район през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и възможен локален рандеман от надълбоко Черно море, където сега се реализират изследвания. Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите международни производители, биха били още един вероятен източник за зареждане на хъба.

Петкова срещна Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули и с вероятността България да взе участие в построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис. „ Ние преглеждаме това като спомагателна опция за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките “, акцентира тя. По нейните думи, доста добре развитата национална и директна инфраструктура в страната обезпечава отлични благоприятни условия за създаване на газоразпределителния център.

„ Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този план и да задълбочим съдействието си в енергийната област “, заключи посланикът на Ислямска република Иран.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР