Концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК

...
Концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК
Коментари Харесай

Идеите за реформата в ТЕЛК не се посрещнаха добре от специалистите и хората с увреждания

Концепцията на общественото министерство за промяна в ТЕЛК и НЕЛК беше посрещната с рецензии на първото й разискване в взаимно съвещание на комисиите по обществена политика и по опазване на здравето в Народното събрание, оповестява в. " Сега ". Промените, които се дават обещание от години, към момента не са завършени в законопроект, само че бяха показани като хрумвания пред съсъловни лекарски организации и сдружения на хората с увреждания, които бяха единомислещи в опасенията си, че че предложенията няма да решат, а ще задълбочат проблемите в системата.

Най-съществената смяна, която заляга в основата на промяната, е с изключение на степен на неработоспособност да стартира да се дефинира и степен на продуктивност на хората с трайни увреждания. С тази цел вместо една експертна комисия, активността ще се подели и те ще би трябвало да се явяват пред две - една в здравното министерство, което ще преценя болестта, и другата в общественото - до каква степен то пречи на болния да работи.

Именно с втората комисия са свързани дебатите и опасенията измежду заинтригуваните страни.

" Новият модел освен няма да реши проблемите на системата, а даже ще ги задълбочи. Предложената идея има единствено една цел - да понижи механично броя на инвалидите. Тя ще лиши от инвалидна пенсия тези, които работят, както и тези, за които новите комисии към Национален осигурителен институт решат, че могат да тръгнат на работа. А откакто оценим работоспособността им, кой шеф ще ги наеме? ", разяснява по време на съвещанието доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Тя акцентира, че от текстовете на концепцията в действителност въобще не излиза наяве дали работещите ще имат право и отсега нататък да получават инвалидните си пенсии.

" Въпросът ни е откакто от неработоспособни станем работоспособни, кои права ще ни бъдат отнети. Голяма част от хората с увреждания няма да могат да се вградят в трудовия пазар. Анализите сочат, че българските жители с трайни увреждания са над 150 хиляди От тях 30% са с главно обучение, а 45% са с общ филантропичен профил, те няма къде да се осъществят на трудовия пазар у нас ", разяснява и Павел Савов, ръководител на българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

Обясненията на вносителите от Министерството на труда и обществената политика са, че промяната ще помогне на системата да се отърси от подправените експертизи. Според статистиката от 2000 година насам разноските за инвалидни пенсии са скочили към седем пъти. Според концепцията за промяната комисията за обмисляне на работоспособността би трябвало да проработи към Национален осигурителен институт през 2019 година, а цялостният модел да тръгне от 2020 година Реформата ще е обвързвана и с промени в 18 нормативни акта, само че наподобява мъчно ще се реализира консенсус, с цел да бъдат задвижени те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР