Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата към 2018 г. е

...
Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата към 2018 г. е
Коментари Харесай

България е от страните с най-замърсен въздух в Европа

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата към 2018 година е с най-високата измерена стойност за 3 милиона години, предава Times*. По последни данни на Европейската организация по околната среда*, България е на 5-о място в Европа с най-замърсен въздух. Именно тези високи стойности на замърсяване може да доведат до редица съществени опасности за здравето на организма като сърдечни и белодробни проблеми.

Американската асоциация за прогрес в науката оповестява за шокиращите 14 милиона тона пластмаса, които се изхвърлят в океана всяка година. С това се свързва и процеса „ еутрофикация “, разрастващ се на морската повърхнина. Процесът съставлява натрупването на огромно количество азот, присъстващ в някои от главните замърсители. Като резултат, това замърсяване въздейства неподходящо на растенията и животинските типове. Всички тези процеси и фактори способстват за прогресивното замърсяване на въздуха посредством изпаренията, които те отделят. Отпадъците въздействат неподходящо освен на въздуха, само че и на цялостното здравословно положение на хората.

Оказва се, че в случай че всички работим дружно, замърсяването на природата може да бъде с доста по-ниски стойност. Още повече, че тази година Европейският парламент предприе съществени дейности по отношение на замърсяването, като одобри нов закон, с който не разрешава от 2021 година потреблението на пластмасови чаши, чинии, сламки и други в границите на Европейския съюз.

Ползите от грижата за околната среда са доста и упованията се все по-голям брой хора да взимат под внимание последствията от замърсяването ѝ и да се включват в самоинициативи за предотвратяването на това. Всеки един човек може елементарно да способства за опазването освен на средата, в която живее, само че и на света, като построи няколко простички, само че ефикасни навика:
✓ Да не изхвърля боклуци на нерегламентирани за това места;
✓ Да размени найлоновите торбички с текстилни;
✓ Да употребява бутилки за многократна приложимост вместо пластмасови;
✓ Да рециклира.

Предприемането на тези лесни, само че основни дейности е изключително значимо да се случи допустимо по-скоро както от страна на жителите, по този начин и на бизнеса.
През последната година компании като Кеш Кредит ползват нови практики в тази тенденция, най-новата от които е свързани с намаляването на потреблението на хартия за рекламни цели. Статистиките на Кеш Кредит сочат, че за една година:

✓ С 40% се е понижило потреблението на хартия;
✓ С 70% се е нараснало цифровото разпространяване на материали.

Кеш Кредит интензивно работи със уеб страницата www.broshura.bg, който дава цялата информация, която една хартиена листовка би дала на потребителя. Сайтът способства за намаляването на материалите, които водят до замърсяване, като предлага цялата си информация цифрово.

„ Мотивацията за смяната идва елементарно, когато резултатите са налице. Призовавам повече компании да подхващат нужните дейности, с цел да забележим измененията в още по-голям мащаб. “ – показа Зорница Янакиева, Оперативен шеф на Кеш Кредит.

Източници:
*`Carbon Dioxide Concentration in the Earth`s Atmosphere Has Hit Levels Unseen for 3 Million Years` https://time.com/5588794/carbon-dioxide-earth-climate-change/

*`Air pollution country facts sheets 2019` https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/2019-country-fact-sheets
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР