Концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през

...
Концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през
Коментари Харесай

Тревожно проучване: Хората могат да се изправят пред репродуктивна криза

Концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през последните 40 години.

Изследователи предизвестяват, че в случай че не се подхващат дейности за справяне с намаляването на броя на сперматозоидите, хората могат да се изправят пред репродуктивна рецесия. Te са открили, че темпът на понижаване на броя им се форсира, написа „ Гардиън “.

Проучването, оповестено в списание Human Reproduction Update, въз основа на 153 оценки от мъже, които евентуално не са били наясно с плодовитостта си, демонстрира, че междинната централизация на сперматозоиди е спаднала от почти 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. на мл сред 1973 и 2018 година - спад от 51,6%. Общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3% през същия интервал.

Изследване на същия екип, докладвано през 2017 година, откри, че концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през последните 40 години. Тогава обаче заради неналичието на данни за други елементи на света, констатациите са съсредоточени върху район, обхващащ Европа, Северна Америка и Австралия. Последното изследване включва по-нови данни от 53 страни. Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се следи освен в района, проучен преди този момент, само че и в Централна и Южна Америка, Африка и Азия. Освен това темпът на спад наподобява се усилва: разглеждайки данните, събрани на всички континенти от 1972 година насам, откривателите откриват, че концентрацията на сперматозоиди понижава с 1,16% годишно. Въпреки това, когато са разгледали единствено данните, събрани от 2000 година насам, спадът е бил 2,64% годишно.

" Мисля, че това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и че би трябвало да създадем нещо по въпроса. Така че, да, мисля, че това е рецесия, с която е по-добре да се оправим в този момент, преди да се стигне до сериозна точка, която може да не е обратима ", споделя професор Хагай Левин, основен създател на проучването от Еврейския университет в Йерусалим.

Предишни изследвания демонстрират, че плодовитостта е застрашена, в случай че концентрацията на сперматозоидите спадне под към 40 млн. Макар че последната оценка е над този предел, Левин означи, че това е междинна стойност, което допуска, че процентът на мъжете под този предел ще се е нараснал.

" Подобен спад явно съставлява понижаване на способността на популацията да се възпроизвежда ", сподели той.

Въпреки че изследването регистрира фактори, като възраст и какъв брой време мъжете са били без еякулация, и изключва мъже, за които е известно, че страдат от неплодородие, то има ограничавания, в това число това, че не преглежда други маркери за качеството на спермата.

Макар да не е ясно какво може да стои зад очевидната наклонност, една от хипотезите е, че роля могат да играят химикали, нарушаващи ендокринната система, или други фактори на околната среда, които работят върху плода в утробата. Според специалисти фактори като тютюнопушене, пиянство, затлъстяване и погрешно хранене също могат да играят роля и здравословният метод на живот може да помогне за увеличение на броя на сперматозоидите.

Тина Колд Йенсен от Университета на Южна Дания съобщи, че новото изследване удостоверява една тревожна наклонност. " Продължаваш да откриваш една и съща наклонност, без значение от това какъв брой изследвания включваш - това е малко плашещо за мен ", сподели тя.

Професор Ричард Шарп, специалист по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет, съобщи, че новите данни демонстрират, че наклонността наподобява е международно събитие.

Шарп съобщи, че спадът може да значи, че на двойките им е належащо повече време, с цел да заченат, а за доста от тях времето не е на тяхна страна, защото те отсрочват опитите за забременяване, до момента в който дамата не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост към този момент е понижена.

" Ключовият миг, който би трябвало да се означи, е, че това е отчайващо неприятна вест за плодовитостта на двойките ", сподели той.

Но, както сподели Шарп, " тези проблеми не са проблем единствено за двойките, които се пробват да имат деца. Те са и голям проблем за обществото през идващите 50 и повече години, защото все по-малко младежи работят и поддържат възходящия брой възрастни хора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР