Концентрацията на парниковите газове, загряващи климата, е достигнала рекордно високо

...
Концентрацията на парниковите газове, загряващи климата, е достигнала рекордно високо
Коментари Харесай

Затоплящите климата парникови газове с нов рекорд в атмосферата

Концентрацията на парниковите газове, загряващи климата, е достигнала рекордно високо ниво. Това демонстрира нов отчет на Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации, оповестява " Гардиън ".

Скоковете в главните газове, измерени през 2018 година, са били над междинното за последното десетилетие, показвайки, че дейностите във връзка с сериозното състояние с климата към днешна дата нямат резултат в атмосферата. Световната метеорологична организация посочи, че разликата сред задачите и действителността са " фрапантни и възходящи ".

Повишаването на концентрацията на газове с парников резултат неизбежно следва от продължаващото повишаване на световните излъчвания, което беше несъмнено като " брутална вест " за 2018 година Световните учени пресмятат, че излъчванията би трябвало да спаднат на половина до 2030 година, с цел да има добър късмет за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, оттатък които стотици милиони хора ще страдат от повече горещи талази, суши, наводнения и беднотия.

Ала Петери Таалас, който е генерален-секретар на Световната метеорологична организация, акцентира: " Няма признаци за закъснение, камо ли за спад, макар всички задължения според Парижкото съглашение за климатичните промени. Трябва да повишим равнището на упоритост в името на бъдещото благоденствие на човечеството. Струва си да напомним, че последния път, когато Земята е изпитвала сравнима централизация на въглероден диоксид, е бил преди 3-5 млн. години. Тогава температурите са били 2-3 градуса по-високи, а морското ниво е било с 10-20 метра по-високо от в този момент. "

Три четвърти от намаляването на излъчванията, дадено от страните според Парижкото съглашение от 2015 година, са " изцяло несъответстващи " съгласно просторен експертен разбор, оповестен по-рано през ноември, поставяйки света на пътя към климатична злополука. Друг отчет откри, че страните са на път да създават над два пъти повече изкопаеми горива през 2030 година, в сравнение с могат да бъдат изгорени, като в същото време поддържат стоплянето под 1,5 градуса.

Докладът на СЗО, оповестен през днешния ден, е открил, че междинната централизация на CO2 в международен мащаб е достигнала 407,8 частици на милион (ppm) през 2018 година, което е нарастване по отношение на 405,5 частици през 2017 година Тя е към този момент с 50% по-висока спрямо 1750 година, преди индустриалната гражданска война да провокира всеобщо изгаряне на въглища, петрол и газ.

От 1990 година увеличението на нивата на парниковите газове е засилило нагряващия резултат на атмосферата с 43 %. По-голямата част от нагряването - четири пети - се предизвиква CO2. Но концентрациите на метан азотен оксид, двата други съществени парникови газове, също са се нараснали през 2018 година с по-голямо количество от средногодишното за последното десетилетие.

Метанът, който се създава от добитъка, оризови полета и употреба на изкопаеми горива, е виновен за 17% от загряващия резултат. Концентрацията му в този момент е повече от двойно по-висока от времената преди индустриалната ера.

Азотният оксид, който идва от използването на тежки торове и изгарянето на гори, в този момент е с 23% по-висок, в сравнение с през 1750 година Наблюденията са направени от мрежата Global Atmosphere Watch, която включва станции в Арктика, високи планини и тропически острови.

Когато всички страни по света договориха Парижкото съглашение през 2015 година, те дадоха обещание да усилват съкращенията на излъчванията от годишната среща на Организация на обединените нации за климат през 2020 година, която ще бъде в Глазгоу. Тазгодишната среща би трябвало да свърши жизненоважна подготвителна работа, като тя стартира на 2 декември в испанската столица Мадрид. Чили трябваше да бъде хазаин, само че това отпадна поради размириците в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР