Концентрацията на медийната собственост остава най-големият проблем в медийния пейзаж

...
Концентрацията на медийната собственост остава най-големият проблем в медийния пейзаж
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Съществува сериозен риск за независимостта на обществените медии в България

Концентрацията на медийната благосъстоятелност остава най-големият проблем в медийния пейзаж в България. Това е заключението на новия годишен отчет на платформата към Съвета на Европа в поддръжка на публицистите. Според документа у нас съществува сериозен риск за независимостта на публичните медии.

В Европа независимостта на публичните медии е подкопана от назначенията на политически обвързани управления, се споделя още в годишния отчет, представен от Българска телеграфна агенция. В България и в Румъния това важи в 97 на 100 от случаите, в Турция - 92 на 100, в Кипър, Италия, Малта и Полша - за 83 на 100 от управителните назначения в държавните медии.

Завладяването на медиите и споровете на ползи остават съществена паника в България, се показва в документа.

В отчета написа, че макар че (бившият) народен представител Делян Пеевски е продал някои от своите медии, въздействието му на медийния пазар остава проблем за медийния плурализъм у нас.

Овладяването на медиите като метод за намаляване на самостоятелната публицистика и медийното многообразие продължава да се разпростира в няколко страни, където държавните управления употребяват стопански и правни начини за реализиране на тази цел.

Концентрацията на медийна благосъстоятелност основава спънки пред медийната независимост в Азербайджан, България, Унгария, Русия, Сърбия и Турция, регистрира Съветът на Европа.

Отбелязва се, че в Унгария, България, Румъния и Босна и Херцеговина поради пандемията са били въведени ограничавания в свободата на разпространяване на информация, които скоро са били анулирани.

Допълва се, че у нас управляващите са въвели наказване със затвор за разпространяване на " подправени вести " при изключително състояние, само че измененията са отпаднали с несъгласие на президента.

В пандемията България, Сърбия и Румъния са удвоили времето за отговор на въпроси по Закона за достъп до информация, а в Унгария този период е бил продължен трикратно. В Италия, Испания и Словения периодите по този закон въобще са отпаднали. Това е довело до усложнения за публицистите да набират данни в бързо изменяща се среда.

Посочва се, че поради пандемията са нарастнали опитите за следене на жителите, което в допълнение лимитира опциите за работа на публицистите и запазването на тайната на техните източници. Отбелязва се, че в България инспекцията на персонални данни не предстои на правосъден контрол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР