Контролните органи на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ (ГИТ)

...
Контролните органи на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ (ГИТ)
Коментари Харесай

За 9 месеца: Главна инспекция по труда установи 175 850 нарушения

Контролните органи на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) са направили 35 956 инспекции за деветте месеца на годината. Проверени са 30 757 предприятия с над 1 200 000 наети в тях.
Общият брой на установените нарушавания на трудовото законодателство е 175 850, оповестиха от пресцентъра на ГИТ.
Нарушенията, свързани с наредбите за реализиране на трудовите правни отношения, са 85 781, а тези с обезпечаването на здраве и сигурност при работа са 89 252. Акцент в контрола на Агенцията остават браншовете и дейностите, за които анализите показват, че са високорискови за потребление на недеклариран труд и за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд.
Такива са строителство, селско стопанство, хотелиерство, ресторантьорство и търговия. 
По време на инспекциите са открити 2737 души, работещи без трудов контракт. Данните демонстрират, че се покачва разкриваемостта на това нарушаване по отношение на същия интервал на предходната година, когато откритите случаи на работа без трудов контракт са били 2464
Работата без трудов контракт не е маловажно нарушаване, като глобата е най-малко 1500 лева
Работодателите губят право да вземат участие в публични поръчки в границите на три години.
През интервала се резервира следената от началото на годината наклонност на растеж на издадените позволения за работа на малолетни лица. Издадени са 13 210, което е с 23% повече по отношение на същия интервал на предходната година, когато са били 10 704, оповестиха още от ГИТ. 
Увеличил се е броят на случаите, в които инспекторите по труда са спирали обекти, площадки, машини и уреди.
Тази мярка те са приложили в 371 случая, за разлика от предходната година, когато за същия интервал е употребена 173 пъти. Тя има предпазен темперамент и се ползва за премахване на нарушавания, които основават директна заплаха за живота и здравето на работещите и са причина за тежки трудови злополуки. С всеки акт за прекъсване може да бъде избавен човешки живот. 
Съставените за горепосочения интервал актове за определяне на административно нарушавания са 7833. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления и утвърдени съглашения е в размер над 10,8 млн. лева
Установените забавени хонорари са в размер на над 7,5 млн. лева След намесата на Инспекцията по труда са изплатени над 5 млн. лева. 
На 5 септември от ГИТ оповестиха, че стартират засилени инспекции, ориентирани към гарантиране изплащането на трудовите хонорари на служащите и чиновниците. Във фокуса на акцията попадат работодатели, за които в предишни инспекции е открито, че бавят изплащането на заплати.
За първите седем месеца на годината от всички 66 940 нарушавания по трудовите правни отношения, 14 348 са свързани със заплащането на труда, като 2707 от тях се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и заплащане на трудовите хонорари. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР