Контролираният вот е системен проблем. В този смисъл има мерки

...
Контролираният вот е системен проблем. В този смисъл има мерки
Коментари Харесай

С нов статистически модел улавят изборни измами и корпоративен вот

Контролираният избор е систематичен проблем. В този смисъл има ограничения в кратковременен и в дълготраен пан. В кратковременен проект полицейското наличие е това, което може да направи почтени избори. В дълготраен проект, следеният избор се състои най-много в маргинализираните общности с невисок стопански и учебен статус.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria, специалистът в Антикорупционния фонд Марио Русинов, който е и част от обединяването за почтени избори.

За да се отстранен тези практики би трябвало да се организира политика за възстановяване на стандарта на тези общности. Тези, които продават гласа си са жертви. Престъпниците са политическите артисти, които прибягват до тези механизми. За страдание в никакъв случай не виждаме присъди на равнище партия и високите ешалони.

Има огромни проблеми във Варна, в Пазарджик, Благоевград, Шуменско, Старозагорско. Ние замерваме изборните измами посредством статистически модел, който отразява резултатите след изборите и виждаме огромни статистически отклонения – или секцията да си е трансформирала радикално метода на гласоподаване в границите на прилежащи избори, или внезапно да скочи изборната интензивност с секции, които не гласоподават, в случай че нямат тласък. Третият модел е в една секция съответна партия да получава доста добър резултат спрямо други секции в общината, къде резултатът им е невисок.

Това най-често са региони с малцинствено население. Ползват се способи като опрощаване на задължения, почерпка, напън, корпоративен избор.

 
Изборният кодекс беше пренаписан и ще се гласоподава редом. През април 2021 година отчетохме много високи стойности на следен избор в съпоставяне със идващите избори, когато имаше единствено един вид гласоподаване – с машини.
Факт е, че няма положително взаимоотношение сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата и е реалност, че има релативно малко упрекнати от страна на прокуратурата, което е проблем. Хората, наказани за платен избор след изборите обичайно са малко.

С оглед на променения Изборен кодекс ЦИК ще би трябвало с доста провокации да се бори. Гласуването с машини и хартия беше проблематично през април. От друга страна видеонаблюдението също ще е предизвикателство, тъй като е нова обстановка и се наложи в прекомерно къси периоди да реагират от ЦИК. В един капан се оказаха, който Народното събрание им заложи. Видеокамерите няма по какъв начин да бъдат употребявани, с цел да се наруши анонимността на вота. Те са само да се удостовери, че бюлетините се броят по верния метод.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР