Контролирането на мълниите може да се окаже решима задача(снимка: CC0

...
Контролирането на мълниите може да се окаже решима задача(снимка: CC0
Коментари Харесай

Управляват траекторията на мълнията с лазер


Контролирането на мълниите може да се окаже решима задача
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип от физици е създал лазерна технология, която може да се употребява за смяна на траекторията на мълнията. Разработката може да се употребява в бъдеще освен в промишлеността, само че и в медицината за възстановяване на оптичните скалпели.

Мълнията е рисково естествено събитие, което постоянно провокира горски. Въпреки това, човек към момента не може да го управлява: мълниите се появяват непредсказуемо и е невероятно да се пресметна мястото на удара авансово.
още по тематиката
Единственият метод, по който можете по някакъв метод да се предпазите от гръмотевица, е посредством гръмоотвод. Но това е много „ тромаво ” решение и може да „ управлява ” мълнията единствено локално.

Международен екип от учени е измислил по какъв начин отдалечено да въздейства на електрическите разряди, образуващи се в атмосферата, като по този метод управлява тяхното придвижване. С новата технология, разказана в, не е належащо да се пресмята мястото на удара: задоволително е да се насочи лазерен лъч в гръмотевичния облак, който самичък ще „ притегли ” мълнията.

За задачата учените са употребявали лазерен лъч с ниска активност. Микрочастици графен влизат в съсредоточения лъч от околния въздух. загрява микрочастиците и провокира електрически срив. Това води до протичане на електрически разряд по лазерния лъч.

За да управляват мълнията, физиците са употребявали лазерен лъч с интензитет хиляда пъти по-малък, в сравнение с при предходни проучвания. Това прави допустимо намаляването на разноските за внедряване на технологията.

Засега създаването остава зад стените на лабораторията. За да управляват същинската гръмотевица, учените ще би трябвало да измислят по какъв начин да пръскат г във въздуха, тъй че лазерният лъч да може да повлияе на пътя на разреждане на мълнията.

Изследователите предвиждат потреблението на технологията освен в промишлеността, само че и в медицината – да вземем за пример, за възстановяване на оптичните скалпели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР