Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат

...
Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат
Коментари Харесай

Защо отстъплението от Херсон е може би най-унизителното поражение на Путин досега

Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат по нов метод към Запорожие и да се реорганизират по направлението към Мелитопол, което би заплашило Крим от изток

Реалностите от живота, както се споделя, идват бързо при Владимир Путин. След като радостно разгласи анексирането на четири района на Украйна доскоро повече от месец - даже когато армията му се оттегляше от тях - Кремъл в този момент споделя, че се изтегля от единствената районна столица, която беше превзел след нахлуването през февруари 2022 година

Мрачното известие, че Русия изоставя град Херсон и част от региона, беше направено от съветския министър на защитата Сергей Шойгу, съпроводен от ген. Сергей Суровикин, най-новия пълководец на Русия във войната в Украйна.

Президентът Путин отсъстваше от съвещанието, какъвто е навикът му, когато има неприятни вести за съобщаване. Въпреки това изправянето на висшите му военни водачи пред камерите беше забележителен ход.

Това ги сложи под светлината на прожекторите, като стана ясно кой ще бъде държан виновен за по-нататъшни провали. Но това също е и евентуално необичаен миг на относителна почтеност по отношение на съветското население, отбелязвайки първия път във войната, когато публично известие за военно проваляне се излъчва по малкия екран.

Вярно е, че украинските управляващи остават скептични по отношение на известието за отдръпване, усещайки, че може да е залагане на капан. Те настояват, че съветските елементи ще се смесят с цивилното население, останало в региона, и ще се опитат да изненадат украинските сили, трансформирайки Херсон в градска кървава баня в мащаб, сходен на заличаването на Мариупол по-рано през войната.

Това сигурно остава опция, тъй че всеки разбор на последствията би трябвало да се основава на предизвестието, че това може да е съветска ловкост. Въпреки това е известно, че оттегляне от Херсон (който съветските сили превзеха през март 2022 г.) участва в съветските проекти от известно време. Москва тихомълком изпразва града от най-хубавите си сили през последните няколко седмици, заменяйки елитните въздушнодесантни войски с новомобилизирани наборници.

Както признава самият Суровикин, градът става неосъществим за задържане пред безмилостните украински артилерийски и ракетни удари. Оттеглянето към западния бряг на река Днепър с наближаването на зимата беше всъщност единственият жизнерадостен вид, трансформирайки самия воден път в естествена отбранителна линия, която украинските сили ще би трябвало да пресекат, с цел да си върнат още територии.

Три аргументи за какво загубата на Херсон може да се окаже решаваща

Но има три аргументи, заради които загубата на Херсон от Русия - в случай че изказванията на Москва са правилни - евентуално ще се окаже решаваща за бъдещето на войната и евентуално за ориста на самия Путин.

1. Военните цели на Кремъл в този момент наподобяват невъзможни за реализиране

Херсон е стратегически значим. Основно пристанище, то е основен пункт по пътя сред следените от Русия елементи на Донбас (Луганск и Донецк) до Кримския полуостров, както и към следените от Украйна крайбрежни черноморски градове като Одеса.

След като не съумя да превземе Киев и да провокира насилствена промяна на властта там, задачите на Москва се изместиха към свързване на Донбас с по този начин наречения " Кримски кулоар ", като на процедура изолира Украйна от Черно море и я трансформира в страна без морски изход.

Но загубата на Херсон значи, че съветските сили към този момент нямат плацдарм на запад от река Днепър, с цел да организират настъпателни интервенции. Те също по този начин са добре сдържани от украинците в северната част на Украйна към Харков и не престават да отстъпват към небрежно построените отбранителни линии покрай Мариупол и Каховка.

Като естествени отбранителни бариери, реките работят и в двете направления: изоставянето на територия през Днепър забавя украинското нахлуване. Но също по този начин прави невероятно съветските сили да напреднат по крайбрежието на Черно море, в случай че приливът на войната не се обърне фрапантно в интерес на Русия - което е доста малко евентуална вероятност.

2. Крим към този момент е изложен на риск

Ако силите на Киев си върнат град Херсон, пътищата към Крим ще станат уязвими за удари от украинска артилерия с огромен обхват и дронове. По-рано обсъждан като несъмнено леговище - освен за съветския боен личен състав, само че и за туристите - способността на украинските сили да нападат самия Крим ще бъде даже по-значима от мощния, само че по-скоро доста алегоричен удар по Кримския мост през октомври или военновъздушната база Саки в Крим през август.

Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат по нов метод към Запорожие и да се реорганизират по направлението към Мелитопол, което би заплашило Крим от изток.

Още по-важното е, че украинският надзор над река Днепър към Херсон обръща една от дребното победи на Путин в Украйна: обезпечаването на прясна вода за жителите на Крим. Украйна отвърна на завземането на района от Русия през 2014 година, като построи дига, с цел да прекъсне Севернокримския канал, който доставяше Крим с към 85% от водата.

Руските сили унищожиха дигата два дни след нахлуването на 24 февруари. Но Украйна в този момент има опцията да заплаши водоснабдяването на Крим още един път и в по-дългосрочен проект да го управлява. Това е значимо както в този момент, по този начин и съставлява мощна карта на масата за договаряния при всеки предстоящ опит за разрешаване на спора.

3. Поражението в Херсон е персонално унизяване на Путин

Загубата на Херсон би била още един знак за задълбочаваща се уязвимост на кръга към Владимир Путин, подчертана от непрекъсната поредност от военни провали. За Русия управлението на Херсонска област е от главно значение за отбраната на Крим и би трябвало да служи като плацдарм за съветските настъпателни интервенции, колкото и тази вероятност да е намаляла.

Поражението там е насмешка с претенциите за мощ от страна на съветските държавни медии: никой не крие обстоятелството, че изтеглянето на " по-добри отбранителни позиции " въпреки всичко е още едно оттегляне.

На вътрешния фронт стремежът да се лимитират следствията посредством превръщането на армията в изкупителна жертва (тъй като провалите на Путин не престават да се увеличават) става освен все по-незащитимо, само че и политически рисково деяние. Присъщата накърнимост на автократи като Путин е, че те не могат безпределно да упрекват единствено най-тежко въоръжената част от обществото. Без деликатно ръководство или най-малко някаква история за триумф, която да противодейства на неуспехите, е рисково да създавате врагове на тези, които имат най-ефективните средства да насочат предизвикателство към водача.

Следователно смяната на разказа от неуспех към триумф е това, което Кремъл евентуално ще опита идващия път. Така че в кратковременен проект е евентуално да видим  Путин да се пробва да заглуши провалянето в Херсон с нормалния си потискащо предвидим отговор: принуждение .

Това означава  повече безразборни удари против украински обитаеми центрове , против енергетиката и водоснабдяването, както и друга гражданска инфраструктура.Едно от огромните възмущения от държанието на Русия по време на тази война е, че  Кремъл гледа на всеки крах като на нужда той да бъде изкупен с кръвта и страданието на украинските невоюващи .

Но както демонстрираха офанзивите на раздразнения Путин против Киев след частичното заличаване на Кримския мост, това евентуално единствено в допълнение ще ускори решимостта на народа и управлението на Украйна да прекратят тази война съгласно техните условия.

За тези от нас, намиращи се надалеч от спора - би трябвало да се усещаме длъжни да им помогнем да реализират това.

 е за платформата The Conversation

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР