Контролен орган за борба с корупцията класира Русия, България и

...
Контролен орган за борба с корупцията класира Русия, България и
Коментари Харесай

Русия, България и Унгария - водещи в правенето на нищо за експорт на подкупи

Контролен орган за битка с корупцията класира Русия, България и Унгария измежду 19 водещи международни експортьори, които вършат малко или даже нищо, с цел да наложат правила, предопределени да забранят на фирмите да заплащат подкупи на непознати пазари, написа " Радио свободна Европа ".

В, оповестен на 13 октомври, основаната в Берлин Transparency International съобщи, че единствено четири от 47 водещи експортьори - Съединени американски щати, Англия, Швейцария и Израел, които съставляват 16,5% от световния експорт - интензивно ползват законодателството против задгранични подкупи през 2019 година

Това е по-малко от седемте страни през миналата година, които съставляват 27 % от световния експорт. " Нашите проучвания демонстрират, че доста страни едвам проверяват подкупи от чужбина ", разяснява Джилиан Дел, водещият създател на изследването.

" За страдание, прекомерно постоянно бизнесът в богатите страни изнася корупция в по-бедните страни, подкопавайки институциите и развиването. "

Конвенция на Организацията за икономическо съдействие и развиване от 1997 година не разрешава подкупите за продобиване на контракти и лицензи или за отбягване на налози и локални закони.

Установено е, че Китай, който е най-големият експортьор в света и не е подписал конвенцията, прави " малко или никакво използване " в категория, съставляваща 16,5 % от световния експорт.

Индия, Япония, Южна Корея, Русия, Белгия, Чехия, Унгария, Финландия, Перу и България са измежду 18-те други страни, които попаднаха в тази категория.

В отчета се отбелязва, че Висшият правосъден съвет на България " особено упълномощи през 2016 година настрана докладване на непознати данни за подкупи от съдилищата, само че на процедура е мъчно да се извлекат тези данни от обществени източници ".

България обезпечава безвъзмезден онлайн достъп до правосъдни решения на всички равнища, макар че информацията постоянно е анонимна, което " доста понижава изгодите от достъпа ".

Що се отнася до правната рамка, в страни като Унгария и Русия остават " дефекти " в правната формулировка на закононарушението задграничен рушвет.

Притесненията по отношение на независимостта на съдиите или прокурорите също бяха повдигнати в Русия, до момента в който законовите разпореждания по отношение на глобите за фирмите са несъответстващи в страни, в това число Унгария.

Германия, третият по величина експортьор в света, ползва единствено " умерено " конвенцията, както и други огромни експортьори като Франция, Италия, Испания, Австралия и Бразилия.

Холандия, Канада, Австрия и трите балтийски страни са в категорията на тези, които демонстрират единствено " лимитирано осъществяване ".

Ръководителят на Transparency International Делия Ферейра Рубио съобщи, че Групата на 20-те (Г-20) огромни стопански системи и други страни " имат отговорността да ползват разпоредбите ".

Подкупът от чужбина има " голяма цена и последствия " за страните по света и тези последствия са станали по-тежки по време на пандемията с ковид, защото " доста случаи на задграничен рушвет се случват в опазването на здравето ", съгласно отчета.

Препоръките на Transparency International включват преустановяване на тайната на собствеността върху компании, " която работи като преграда за откриване и следствие на задгранични подкупи ", и изследване на отговорността на фирмите майки за дейностите на техните задгранични дъщерни сдружения, за " да се помогне за въздържане на задграничните подкупи и обвързваното с тях изпиране на пари. "
 Англия - една от най-корумпираните страни на планетата
Англия - една от най-корумпираните страни на планетата

Няма боязън, позор или разстройване, а държавното управление приканва: Елате да си изперете плячката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР