Контролът над кръвното налягане е от съществено значение за съхраняване

...
Контролът над кръвното налягане е от съществено значение за съхраняване
Коментари Харесай

Как се измерват правилно сатурацията и кръвното налягане в домашни условия

Контролът над кръвното налягане е от значително значение за запазване на здравето и работоспособността, както и за предварителна защита за сърдечно-съдовите болести и инсулта, които са евентуално животозастрашаващи и инвалидизиращи.

Хипертониците е належащо да реализират премерване на кръвното си налягане не по-малко от два пъти на ден, за което им е необходим благонадежден уред и знания по какъв начин да правят замерването вярно, с цел да получат акуратни стойности.
Какво значи " ниска долна граница на кръвното "
Особено значимо е да следим своето кръвно налягане. В някои случаи можем да имаме хипертония без никакви признаци, само че тя в дълготраен пл...

За сатурация се заприказва от появяването на Ковид-19 и значително хора се снабдиха с уреди за измерването ѝ в домашни условия. Стойностите са от основна значимост за оценка на положението на заболелия и преценка дали се нуждае от промяна на провежданата терапия или кислородолечение в болнична конюнктура. Това прави умеенето за тъкмо боравене с уреда от основно значение. Ето какви правила да спазвате, с цел да отчетете вярно виталните индикатори.

Правила за премерване на сатурацията:
Уредът се слага на показалец, междинен или анонимен пръст. Пръстът би трябвало да е изсъхнал, топъл, с положително кръвообращение. Ако е леден, влажен – изсушете го, разтрийте го, стоплете го и тогава престъпете към мерене. Студеният пръст ще покаже по-ниски стойности и ще докара до непотребна паника. Проверете дали пръстът идеално пасва на уреда. Ако е прекомерно дребен – детски, в случай че е прекомерно пълен – това ще изкриви резултата. Дамите с маникюр е редно да се лишат от него. Дългите нокти, лакът за нокти (особено този в тъмни цветове), изкуственият маникюр, надградените нокти водят по неправилни резултати. По време на премерване ръката, на която е апаратчето, би трябвало да лежи на някаква повърхнина и да е неподвижна. Ако показанията на уреда се трансформират, вземете поради тази цифра, която се задържа на екрана най-дълго в границите на минута-две премерване. Имайте поради, че в случай че уредът стои на пръста непрекъснато, той нарушава кръвообращението и това води до спад на индикаторите. Не се тревожете ненужно. Разтрийте и измерете още веднъж. Апаратите мерят сатурация и пулс. Сатурацията е в проценти. Другата стойност е пулсът, като идеалният е сред 60 и 90. Сатурация под 94 е мотив за консултация с доктор, а под 90 – за съществено внимание и предприемане на ограничения.
Правила за премерване на кръвното налягане:
Кръвното налягане се мери след отмора, в спокойна конюнктура и положение. Човекът би трябвало да е седнал комфортно, да се е облегнал, а стъпалата му да са сложени на пода. Консумацията на кафе, газирани питиета, тютюнопушенето преди премерване са неприемливи. Мишницата би трябвало да е на равнището на сърцето по време на измерването. Ръката – сложена на опора. Началото на ударите, които чувате посредством слушалката, показват горната граница на кръвното налягане, краят – долната. Фалшиво намалено или нараснало кръвно налягане може да измерите, в случай че ръката виси, в случай че не е неподвижна, в случай че пациентът се тормози, в случай че маншетът е халтав, както и при хора, имащи аритмии.
Спазвайки тези правила, посочени от водещи кардиолози, ще си гарантирате по-малко подправени резултати при премерване и ще осигурите по-сигурен надзор над кръвното налягане.
Какво е сатурация и за какво е значима?
В подтекста на превзелата ни емидемия от Ковид-19 вероятно сте чували, че е от особена значимост да се следи сатурацията на пациента и да...

 

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР