Контролът над Конгреса днес виси на косъм. И двете партии

...
Контролът над Конгреса днес виси на косъм. И двете партии
Коментари Харесай

Републиканци и демократи регистрират победи в заредените с конкуренция междинни избори

Контролът над Конгреса през днешния ден виси на косъм. И двете партии означиха победи в някои от най-оспорваните съревнования в междинните избори, в които съществена тематика бяха разочарованието на гласоподавателите от високата инфлация и връщането обратно по въпроса за правото на аборт.

Демократите резервираха основно място в Сената в Ню Хемпшир, където досегашният титуляр Маги Хасан победи републиканеца Дон Болдук, пенсиониран военачалник от армията, който в началото разпространяваше лъжите на някогашния президент Доналд Тръмп за изборите през 2020 година, само че се опита да се разграничи от някои от по-крайните си позиции, които зае по време на първичните избори на Републиканската партия (РП). Републиканците резервираха местата си в Сената в Охайо и Северна Каролина.

За контрола над Камарата на представителите се водеше битка регион по регион, където демократите държаха места в умерени крайградски региони от Вирджиния до Канзас и Роуд Айлънд. Конгресменката Илейн Лурия, деец от военноморските сили, която взе участие в комисията на Камарата на представителите, проверяваща размириците от 6 януари, беше първата демократка, която загуби мощно конкурентен регион в Камарата на представителите. Засега остават незнайни резултатите в доста от регионите в щати като Ню Йорк и Калифорния, които могат да дефинират контрола върху Камарата на представителите.

Изходът от конкуренциите за Камарата на представителите и Сената ще дефинира бъдещето на програмата на президента Джо Байдън и ще послужи като референдум за неговата администрация в миг, в който нацията се задъхва от рекордно високата инфлация и има опасения в каква посоката ще поеме страната. Контролът на републиканците върху Камарата на представителите евентуално ще провокира серия от следствия против Байдън и фамилията му, а завладяването на Сената от Републиканската партия ще затрудни опцията на Байдън да назначава съдии.

Демократите бяха изправени пред исторически трудности. Управляващата партия съвсем постоянно понася загуби на първите междинни избори при ръководството на своя президент, само че демократите се надяваха, че гневът от решението на Върховния съд за ограничение на правото на аборт може да засилва гласоподавателите им да се опълчват на историческите трендове.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис и губернаторът на Тексас Грег Абът, двама вероятни кандидати за президентския пост от редиците на републиканците, победиха кандидатите демократи и завоюваха преизбиране в двата най-големи „ червени “ щата в страната. За демократа Бето О'Рурк, който загуби от Абът, това беше третата несполучлива акция от 2018 година насам.

В Джорджия сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнък и републиканският кандидат Хершел Уокър се бореха за място, което може да дефинира контрола върху Сената.

Републиканците заложиха на това, че посланията, фокусирани върху стопанската система, цените на горивата и престъпността, ще намерят отклик измежду гласоподавателите в миг на внезапно покачваща се инфлация и възходящо принуждение.

ВоутКаст на АП (AP VoteCast), широкообхватно изследване на националния електорат, сподели, че високата инфлация и загрижеността за крехкостта на демокрацията оказват мощно въздействие на гласоподавателите.

Половината от гласоподавателите настояват, че инфлацията има огромно значение, като разноските за хранителни артикули, бензин, жилища, храна и други разноски са се нараснали внезапно през последната година. Малко по-малко - 44 % - обявиха, че главната тематика за размисъл за тях е бъдещето на демокрацията.

Като цяло 7 от 10 гласоподаватели обявиха, че решението, отменящо решението от 1973 година, с което се утвърждава правото на аборт, е значим фактор при вземането на страна на междинните избори.

ВоутКаст също по този начин сподели, че решението за анулация на правото на аборт е било доста непопулярно. Около 6 от 10 души декларират, че са ядосани или недоволни от него, до момента в който към 4 от 10 са удовлетворени. Приблизително 6 от 10 пък споделят, че поддържат закон, гарантиращ достъп до законен аборт в цялата страна.

В страната не бяха регистрирани необятно публикувани проблеми с бюлетините или заплашване на гласоподаватели, макар че имаше усложнения, присъщи за множеството изборни дни.

Гласоподавателите гласоподаваха и във значими съревнования за Сената или за губернаторски постове тук-там като Пенсилвания, Невада, Уисконсин, Аризона и Мичиган. Битки имаше и за установяване на щатски секретари - постове, на които нормално не се обръща огромно внимание, само че не и този път, тъй като кандидатите от Републиканската партия, които отхвърлиха да одобряват резултатите от акцията през 2020 година, се кандидатираха, с цел да управляват ръководството на бъдещите избори.

На първите национални избори след протеста на 6 януари някои от участниците в нападението против Капитолия на Съединени американски щати или осведомени с него бяха подготвени да завоюват изборни длъжности, в това число няколко претенденти за места в Камарата на представителите.

В Охайо депутатката Марси Каптур победи републиканеца Джей Ар Маджеуски, който е бил в Капитолия по време на смъртоносния протест и който показа погрешни данни за военната си работа.

Членовете на Камарата на представителите от Демократическата партия Абигейл Спанбъргър и Дженифър Уекстън победиха енергични републикански кандидати в регионите на Вирджиния, които Републиканската партия се надяваше да завоюва.

Изборите през 2022 година ще костват 16,7 милиарда $ на щатско и федерално ниво, което ги прави най-скъпите междинни избори в историята, сочи непартийната организация за следене на финансирането на акциите „ ОупънСикретс “ (OpenSecrets).

Гласува се за всичките места в Камарата на представителите, както и за 34 места в Сената - като промени бяха изключително евентуални при вота в Пенсилвания, Джорджия и Аризона.

Тръмп оказа помощ за успеха на двама републикански претенденти за Сената в Охайо и Северна Каролина. Джей Ди Ванс победи конгресмена Тим Райън, който е с 10 мандата, а републиканецът Тед Бъд победи Чери Бийзли, някогашен ръководител на Върховния съд на щата.

Тридесет и шест щата избираха губернатори. Републиканците се сблъскаха с непредвидени трудности в борбата за губернаторския пост в консервативния Канзас. Междувременно демократите бяха обезпокоени от вероятностите си в конкуренцията за губернаторския пост в Орегон, който нормално е бастион на либералите.

Демократите с лекост преодоляха подкрепяните от Тръмп републиканци в няколко лявоориентирани щата, до момента в който в по-конкурентни територии ги чакаха по-тежки тествания, които биха могли да решат въпроса за контрола над Конгреса и бъдещето на президентството на Байдън.

Въпреки демократичната си история щати като Масачузетс, Мериленд и Илинойс в предишното са избирали умерени републикански губернатори. Но тази година републиканците се оказаха прекомерно консервативни в тези щати, което обезпечи на демократите лесни победи в междинните избори, които другояче биха могли да се окажат сложни за партията.

В Масачузетс и Мериленд също се случиха събития за първи път в историята: демократката Маура Хийли стана първата жена, определена за губернатор на Масачузетс, както и първата открита лесбийка в който и да било щат, а Уес Мур стана първият негър губернатор на Мериленд.

Хийли победи Джеф Дийл в Масачузетс, а Мур - Дан Кокс в Мериленд, до момента в който губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер победи щатския сенатор Дарън Бейли. Болдък, Кокс и Бейли бяха измежду извънредно десните републиканци, за които демократите похарчиха десетки милиони долари, с цел да ги поддържат по време на предварителните избори, залагайки, че ще бъдат по-лесни за побеждаване на общите избори, в сравнение с техните по-умерени противници.

Силните позиции на републиканците може да окажат напън върху Байдън да се откаже от преизбирането си през 2024 година Междувременно Тръмп може да се опита да се възползва от облагите на Републиканската партия, като публично стартира нова кандидатура за Белия дом по време на " доста значимо изказване " във Флорида идната седмица.

Бившият президент поддържа повече от 300 претенденти в междинните избори и се надява да употребява успехите на републиканците като трамплин за президентска акция през 2024 година " Смятам, че в случай че те завоюват, цялата заслуга е моя. А в случай че изгубят, не би трябвало да ме упрекват въобще. Но евентуално ще бъде тъкмо противоположното ", споделя Тръмп в изявление за НюзНейшън.

Възможно е да минат дни или даже седмици, преди да станат ясни резултатите от вота и кой ще управлява Конгреса. В някои щати с гласоподаване по пощата, като Мичиган, се следи нарастване на броя на върнатите бюлетини спрямо междинните избори през 2018 година Преброяването на тези гласове може да отнеме повече време, защото в доста щати бюлетините би трябвало да бъдат с пощенско клеймо до вторник, само че може да дойдат в изборните бюра едвам дни по-късно. В конкуренцията за Сената в Джорджия претендентите би трябвало да завоюват най-малко 50% от гласовете, с цел да избегнат втори тур на 6 декември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР