Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъм

...
Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъм
Коментари Харесай

Как резките промени на времето влияят на здравето ни?

Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъм
Зорница Спасова е част от авторския екип на " Климатека ”, тя е основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Има докторска степен по компетентност " Климатология ” от СУ " Св. Климент Охридски ". Занимава се с влияние на изменението на климата върху човешкото здраве от 2008 г, като е специализирала неведнъж в чужбина. Научен секретар е на Българското сдружение по здравна география, хъб управител на стратегия Climate KIC за НЦОЗА и уредник на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България.

Промените в климата, следени през последните десетилетия, са съпроводени от нарастване на честотата на контрастните смени на времето. Това прави изключително настоящ въпроса за проучването на неподходящите им последици върху здравето на хората. Публикацията преглежда по какъв начин се дефинират внезапните промени на времето и тяхното влияние върху физическото положение на индивида и върху някои болести, като сърдечно-съдови, стомашно-чревни, мигрена, астма, артрит, както и върху психологичното здраве на хората.

Промените на метеорологичното време напролет нормално не се харесват на нашия организъм, отпаднал от дефицита на витамини и слънчева светлина през дългата зима, който е заставен да активизира целия си адаптационен запас, с цел да запази равновесие. В края на март се реализира и промяната на астрономическото зимно с лятно време, което от време на време в действителност е способно да ни изкара от релси. Към внезапните промени на времето нормално най-чувствителни са хора метеопати , които мъчно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от разнообразни неразположения. Но когато смяната е изключително контрастна, тя е в положение да " разклати " и хора, които нормално не се въздействат от капризите на атмосферата.

Фигура 1: Месец март може да ни предложи по малко от четирите сезона в един ден. Източник

Кога споделяме, че е налице внезапна смяна на времето?
Промяната на времето нормално се прави при промяна на стационираща над дадена територия въздушна маса или при навлизане на нова такава с разнообразни физични характерности. Последната обуславя нормално по-значими и контрастни промени на времето. Преминаването на фронт е съпроводено с превалявания: спокойни и продължителни (обложни) при топъл фронт и проливни, съпроводени с гръмотевици при леден фронт, внезапна смяна на атмосферното налягане, мощни ветрове и така нататък Затова някои учени одобряват точно дните с добре изразени атмосферни фронтове като такива с внезапни промени на времето. Някои откриватели означават по-тясна връзка на метеотропните реакции (нарушенията в организма, които са провокирани от внезапни промени на времето) със студените фронтове, а други смятат, че по-активни са топлите фронтове. Според други учени, видът фронт няма значително значение за развиването на патологични реакции.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР