Контрабанда на евтин турски бензин за Северна Македония е довела

...
Контрабанда на евтин турски бензин за Северна Македония е довела
Коментари Харесай

Версия на службите: Контрабанда на евтин турски бензин е причина за взрива на „Струма“ 


Контрабанда на на ниска цена турски бензин за Северна Македония е довела до гърмежа в македонския рейс и гибелта на 45 души на автомагистрала „Струма“тази нощ.

Това е една от водещите версии на спецслужбите за нещастието, оповестиха за БЛИЦ източници от следствието. Според тях през последната половин година контрабандният транспорт на евтини горива от Турция за България, Македония и Сърбия е измежду главните противозаконни бизнес инициативи по южната ни граница поради ниския курс на турската лира.

Бензинът се налива в огромни туби или самоделни мини резервоари в багажните отделения на туристически рейсове, които влизат от турска страна у нас и не престават за Македония и Сърбия.

Главният „разпределителен“ център е граничният пункт на Капитан Андреево, а съгласно данните на службите каналите се покровителстват от митничари на разнообразни позиции в йерархията на организация „Митници“.

Според данните на профилирания уебсайт за цените на горива fuelo.net към 23 ноември 2021 година литър от най-масовия бензин А95 се продава в Турция приблизително за 8.46 турски лири, което е съвсем 36 македонски динара.

Отново, съгласно данните на fuelo.net към днешна дата литър от същия бензин в Македония се продава за 75 динара или повече от два пъти по-скъпо. Приблизително същото е съотношението и към цените на бензина и дизела у нас и в Сърбия.

Агенти от спецслужбите разкриха пред БЛИЦ, че преди да влязат в България туристическите рейсове стопират на бензиностанция на турска територия преди Капитан Андреево. Там те зареждали с дизелово гориво легалните резервоари, а с бензин – огромните туби и самоделните мини резервоари в багажните си отделения.

Според източниците, има данни, че същото са създали и 4-те рейса на тетовската компания „Беса транс“ предходната вечер, преди да преминат през Капитан Андреево в 21.15 часа. Заради страха да не бъде оголен контрабандният товар, водачите на останалите 3 рейса на „Беса транс“ не са се върнали, с цел да окажат помощ на сънародниците си след гърмежа на автомагистрала „Струма“.

Те са бързали да прекосят граничния пункт при Гюешево (според БНР това се е случило към 5 часа сутринта), с цел да разтоварят контрабандата на македонска територия. Именно тубите с бензина са провокирали гърмежа и са умъртвили 45-те пасажери, които не са съумели да се измъкнат през саморъчно счупените прозорци.

Има данни за гърмеж при трагичния случай с рейс на Автомагистрала „Струма“, само че към момента не ясно какво го е предизвикало – дали нещо от вътрешната страна, или удар с мантинелата. Това стана ясно и от думите на зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов пред публицисти по-рано през днешния ден.

epicenter.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР