Контактните лещи се превръщат в носими дигитални дисплеи до една

...
Коментари Харесай

Контактните лещи – най-добрият компютърен екран


Контактните лещи се трансформират в носими цифрови екрани до една година (снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че би трябвало да произнесете тирада пред цялостна зала с хиляди хора, само че вместо да поглеждате бележките си или аутокюто, думите се превъртат пред очите ви, в която и посока да гледате. Това е единствено една от многото функционалности, които производителите на интелигентни контактни лещи дават обещание да имаме в близко бъдеще.

„ Представете си… вие сте музикант и Вашите текстове или акомпанименти вървят пред очите ви. Или сте състезател и непрекъснато виждате своите биометрични данни, изминатото разстояние и всяка друга информация, от която се нуждаете “, споделя Стив Синклер от Mojo, която създава интелигентни контактни лещи. Компанията е на път да стартира изцяло тестване на интелигентни контактни лещи върху хора. Това би трябвало да даде на потребителите „ вграден “ в очите екран, който като че ли се носи пред погледа.

Основа на технологията са добре познатите контактни лещи, които се употребяват за промяна на зрението. Вътре обаче бива вграден дребен microLED екран, наред с интелигентни датчици и твърдотелни акумулатори.

Микро-екран за текст и данни, измервания

„ Изградихме това, което назоваваме първообраз с цялостна функционалност, който фактически работи и може да се носи – скоро ще го тестваме, “ споделя Синклер. „ Сега идва забавната част, където започваме да вършим оптимизации за продуктивност и мощ и да го носим за по-дълги интервали от време, с цел да потвърдим, че можем да го носим през целия ден “.

Дисплей в лещата може да се употребява за доста неща. Освен за текста на речта или на ария, технологията може да „ включва способността за самонаблюдение и следене на вътреочното налягане или глюкозата “, споделя Ребека Рохас, инструктор по оптометрични науки в Колумбийския университет. Тоест технологията има здравно приложение. Нивата на глюкозата да вземем за пример би трябвало да бъдат деликатно следени от хората с диабет.

На ход са проучвания за основаване на лещи, които могат да диагностицират и лекуват здравни проблеми – от очни болести до диабет или даже рак – посредством следене на избрани биомаркери като равнища на светлина, съществуване на дадени молекули, свързани с рака, или количеството глюкоза в сълзите. Може да има и лещи, които отделят лекарствени субстанции за лекуване на дадени положения.

Екип от университета в Съри, да вземем за пример, неотдавна сътвори умна контактна леща, която съдържа фотодетектор за приемане на оптична информация, температурен датчик за диагностициране на евентуално заболяване на роговицата и датчик за глюкоза, наблюдаващ равнищата на глюкоза в слъзната течност. „ Ние го вършим ултра плосък, с доста тъничък мрежест пласт и можем да сложим сензорния пласт непосредствено върху контактна леща, тъй че да допира непосредствено окото и да има контакт със слъзния разтвор “, споделя Юнлонг Джао, учител по предпазване на сила и биоелектроника в университета в Съри. „ Ще почувствате, че е по-удобно за носене, тъй като е по-гъвкаво и защото има пряк контакт с разтвора, може да обезпечи по-точни резултати от датчиците “, споделя Джао.

Въпреки вълнението, технологията за интелигентни лещи към момента би трябвало да преодолее редица трудности.

Ами силата?
още по темата
Едно предизвикателство ще бъде зареждането с акумулатори. Те, явно, би трябвало да са необикновено дребни. Но ще доставят могат ли да обезпечават нужната мощ, с цел да създадат нещо потребно?

Mojo тества продукта си, само че желае клиентите да могат да носят лещите през целия ден, без да се постанова да ги презареждат. „ Очакването [е], че не консумирате информация от обектива непрекъснато, а в къси моменти денем. Действителният живот на батерията ще зависи от това по какъв начин и какъв брой постоянно се употребява, сходно на смарт телефона или смарт-часовника през днешния ден “, изяснява представител на компанията.

Неприкосновеност

Производителите ще би трябвало да имат грижа и за сигурността на данните на хората, които носят лещите. Интелигентните лещи могат да изпълнят своята функционалност единствено в случай че наблюдават придвижванията на очите на потребителя – а това, в комбиниране с други налични данни, може да разкрие доста за индивида. Въпросът не е безопасен, когато се приказва за събиране на биометрични данни и събиране на индикатори за здравословното положение на носещия.

Ако има и камера

Още по-смущаващи стават въпросите, в случай че се допусна, че някой ден смарт-лещите ще имат и вградена камера.

„ Ами в случай че тези устройства събират и споделят данни за това какви неща виждам, какъв брой дълго ги виждам, дали сърдечната ми периодичност се форсира, когато видя избран човек, или какъв брой се изпотявам, когато ми бъде заложен избран въпрос? “ пита Даниел Лойфер, старши анализатор по политиката в групата за акции за цифрови права Access Now.. „ Този вид интимни данни биха могли да се употребяват, с цел да се създадат проблематични заключения за всичко – от нашата полова ориентировка до това дали споделяме истината при разпит “, прибавя той. Казва, че умните контактни лещи биха могли да се преглеждат като евентуално богатство от интимни данни.

Подобни опасения изплуваха на бял свят при стартирането на смарт-очила от Гугъл през 2014 година „ Всяко дискретно устройство с камера, обърната напред, която разрешава на потребителя да прави фотоси или да записва видео, крие опасности за поверителността на наблюдаващите “, споделя още Лойфер.

Съпътстващи проблеми

Наред с всичко това има и опасения по отношение на продукта, който би бил прочут на всеки, който носи контактни лещи. „ Всеки вид контактни лещи може да съставлява риск за здравето на очите, в случай че лещите не са сложени вярно или не се поддържат вярно, “ споделя Рохас от Колумбийския университет. „ Точно като всяко друго здравно устройство, ние би трябвало да се уверим, че здравето на пациентите е приоритет и изгодите от носенето на устройството надвишават риска “.

Синклер споделя, че лещите на Mojo ще се появят на пазара в границите на една година и тематиката за хигиената е сериозен въпрос. По него компанията работи с офталмолози и други здравни специалисти.

Главното терзание произтича от вероятността за неспазване на условията или неприятна хигиена на лещите и прекалено изхабяване. Това може да докара до спомагателни затруднения като раздразнение, инфектиране, инфекции или опасности за здравето на очите.

В това отношение фирмите-производители споделят, че умната леща би могла да бъде програмирана и „ да открива дали се почиства задоволително постоянно и даже да предизвестява потребителите, когато се нуждае от промяна “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР