Контактната група, избрана от ГЕРБ-СДС, ще предложи декларация на 48-ото

...
Контактната група, избрана от ГЕРБ-СДС, ще предложи декларация на 48-ото
Коментари Харесай

След преговорите: Контактната група ще предложи декларация на 48-ото НС

Контактната група, определена от ГЕРБ-СДС, ще предложи декларация на 48-ото Народно събрание за постигнатото по време на срещите с партиите.

В нея ще са пояснени пресечните точки и решенията, за които сме уверени, че има болшинство, посочи Росен Плевнелиев и представи  част от проекта на декларацията:

„ Вътрешно политически дейности: да се положат старания партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на водачеството и на диалога; настоящ парламент и постоянно държавно управление. Съзнаваме, че участието ни в Европейски Съюз не може да е комфортно опрощение за национални провали. Ще поставим старания да приемем закони по ПВУ за ускорение модернизацията. Ще подкрепим цялостна битка с корупцията в работата на администрацията, и всички контракти и тръжни процедури ще бъдат обществени.

Съзнаваме, че най-ефективната битка с корупцията е бистрота пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна промяна в бранш правораздаване. Ще подкрепим правна промяна, като до 5 месеца организираме необятно разискване, включително Венецианската комисия. До една година ще има правосъдна промяна.

Осъждаме концепцията за цялостна смяна на модела, въвеждащ президентска република.

Изразяваме своята мощна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в Европейски Съюз и НАТО, както и участие в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Подкрепяме рационализация на армията; утвърждаваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме експанзията на Русия и противозаконното анексиране на украински територии.

Потвърждаваме поддръжката си за военна и друга помощ за Украйна. Отчитаме нуждата от усилване на сигурността в района. Препотвърждаваме готовността на България да взе участие интензивно в следвоенното възобновяване на Украйна.

Апелираме към Русия да се изтегли неотложно и абсолютно от окупираните украински територии. С честно водачество и градивен метод ще отговорим на упованията на българските жители “, гласи декларацията.

Днес се организира последната, заключителна среща сред контактната група и парламентарно показаните партии. Последни при медиаторите – Соломон Паси и Росен Плевнелиев, влязоха от Движение за права и свободи.

„ Благодарим за това, че сме дружно в един почтен и открит спор. Такъв, какъвто желаеме да забележим в Народно събрание ”. С тези думи Плевнелиев посрещна представителите на Движението за права и свободи.
„ За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за разговор.
Самият факт, че първата политическа мощ избра вас и господин Паси за тези диалози, е явен знак.

В тези комплицирани времена отговорността ни пред българските жители за това да се излезе от политическата рецесия е извънредно огромна “, отвърна Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
След срещата двете страни още веднъж направиха коментар.
„ Решаването на проблемите на хората минава през решение на политическата рецесия. Решаване на политическата рецесия минава през съставянето на болшинство и държавно управление. Това болшинство би трябвало да е евроатлантическо. Без НАТО ние не може да осигурим сигурността на страната, без икономическите принадлежности на Европейския съюз ние не може да решим нито един проблем на хората “, заяви Цонев.

Той дефинира извършения с Плевнелиев и Паси диалог като концептуален, по време на който от придвижването са изразили позицията си, че без разговор нито един проблем не може да бъде решен.
Плевнелиев пък посочи, че са намерили доста пресечни точки по време на диалога.
„ Виждаме доста мощна мотивация на евроатлантическите сили. Още първоначално казахме, че в случай че има някакво болшинство в този парламент, то може да бъде единствено евроатлантическо. Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за мощна България в Европейски Съюз и НАТО “, сподели той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР