Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак

...
Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак
Коментари Харесай

Епидемиолог каза как става заразяването с маймунската шарка

Контактът би трябвало да е непосредствен и дългогодишен, не е чак толкоз елементарен за заразяване вирусът. Има лекуване, има препарат, който е утвърден от ЕМА за приложение против маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази зараза. Протича по-тежко при неимунизираните против човешката вариола, по този начин наречената едра шарка, да не я бъркат хората с варицела. Може да протече тежко, само че може да протече и като самоограничаваща се зараза, имунизираните против едра шарка боледуват доста по-леко ", съобщи епидемиологът доктор Християна Бацелова.

По думите ѝ болестта е особено за Африка.

" Доизяснява се връзката сред случаите в Европа. Няма регистриран случай през годините в България. Заболяването не е непознато. Заразяването е по въздушно-капков механизъм, отделя се вирусът - издишан, изкашлян, изкихан, при диалект. Могат да се заразят чаршафи, кърпи за миене на ръце и лице, за къпане ", добави пред Българска национална телевизия доктор Християна Бацелова.

Тя посочи, че максимален риск болните съставляват за околните в дома си и за медицинския личен състав.

Случаи на маймунска шарка са регистрирани във Франция, Германия, Англия и Белгия, обявено беше и за инфектиран в Гърция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР