Консумирането на по-голямо количество ултрапреработени храни е свързано с по-висок

...
Консумирането на по-голямо количество ултрапреработени храни е свързано с по-висок
Коментари Харесай

Все повече доказателства за връзката между ултрапреработените храни и рака: Проучване

Консумирането на по-голямо количество ултрапреработени храни е обвързвано с по-висок риск от развиване на рак на горната част на храносмилателния тракт, като рак на устата, гърлото и хранопровода, сочи ново проучван, съобщи CNN. Според данни от 2019 година в Съединените щати към 71 % от предлаганата храна може да е ултрапреработена.

Хората, които са консумирали 10% повече ултрапреработени храни от останалите участници в изследването, са имали 23% по-висок риск от рак на главата и шията и 24% по-висок риск от аденокарцином на хранопровода - тип рак, който се развива в жлезите, които покриват вътрешността на органите, откриват откривателите.

" Това изследване добавя все по-големия брой доказателства, които сочат връзка между UPFs (ултрапреработени храни) и риска от рак ", споделя в изказване доктор Хелън Крокър, помощник-директор по проучванията и политиката в Международния международен фонд за проучване на рака, който финансира изследването.

Необходими са доста повече проучвания и събиране на данни, с цел да се разбере връзката, която е открита в новия отчет, съобщи съавторът на проучването доктор Ингре Хюйбрехтс, епидемиолог по хранене в Сектора по хранене и метаболизъм към Международната организация за проучване на рака, която е подкрепила финансирането на проучването.

Данните за храненето са събрани през 90-те години на предишния век, " когато потреблението на UPFs(ултрапреработени храни) е била към момента относително ниска ", сподели Хюйбрехтс. " По този метод асоциациите могат да бъдат по-силни в кохорти, включващи скорошни оценки на следенето на храненето. "

 Според Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации ултрапреработените храни - като газирани питиета, чипс, кюфтета, пакетирани супи, сладолед и други - съдържат съставки, които " в никакъв случай или рядко се употребяват в кухнята, или групи добавки, чиято функционалност е да създадат крайния артикул по-вкусен или по-привлекателен ".

Списъкът на добавките включва консерванти, устойчиви на плесени и бактерии; емулгатори, които защищават несъвместимите съставки от разделяне; изкуствени оцветители и багрила; сътрудници срещу разпенване, набухватели, избелващи, желиращи и глазиращи агенти; както и добавена или изменена захар, сол и мазнини, предопределени да създадат храната по-привлекателна.

 Телесните мазнини като рисков фактор

В новото изследване, оповестено във вторник в European Journal of Nutrition, са оценени данни за храненето и метода на живот, в това число въпроси за потреблението на ултрапреработени храни, на 450 111 възрастни, взели участие в Европейското проспективно проучване на рака и храненето (EPIC). Едно от най-мащабните сходни изследвания в Европа, EPIC набира участници сред 1992 и 1999 година от 23 центъра в 10 европейски страни и Обединеното кралство.

Според американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите наднорменото тегло или затлъстяването е добре прочут рисков фактор за развиване на най-малко 13 типа рак, в това число рак на хранопровода. Ултрапреработените храни постоянно са калорични и се считат за фактор за наднорменото тегло, споделят специалистите.

След осъществяване на статистически разбор на резултатите обаче откривателите откриват, че увеличението на телесните мазнини изяснява единствено част от статистическата връзка сред ултрапреработените храни и рака на горния храносмилателен тракт за 14-годишен интервал.

Според изследването увеличеното съответствие сред талията и бедрата изяснява единствено 5% от 23% по-високия риск от рак на главата и шията. Увеличаването на показателя на телесната маса, или UPFs, изяснява 13% от 24% спомагателен риск за рак на хранопровода, до момента в който съотношението талия-ханш изяснява 15%.

  " С други думи, в случай че UPF способстват за риска от рак, те го вършат в дребна степен, като способстват за затлъстяването, и в доста по-голяма степен посредством други механизми ", споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот, който не е взел участие в изследването.

" Какви биха могли да бъдат те? Възпаление, провокирано от диетата; нарушение на микробиома; неподходящи епигенетични ефекти; и доста други благоприятни условия ", сподели Кац в имейл. Кац е създател на неправителствената организация " Инициатива за същинско здраве " - световна коалиция от специалисти, отдадена на учредената на доказателства медицина на метода на живот.

Възможно е съставки като емулгатори, консерванти, изкуствени подсладители и отрови, съдържащи се в опаковките на храните, също да играят роля във връзката сред ултрапреработените храни и рака или други болести, споделят създателите на проучването.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР