Консумацията на ориз е свързана с повишен риск от смърт

...
Консумацията на ориз е свързана с повишен риск от смърт
Коментари Харесай

Оризът повишава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на ориз е обвързвана с нараснал риск от гибел от сърдечно-съдови болести. Въпросното изследване е оповестено в списание „ Science of the Total Environment “.
Учени от университетите в Манчестър и Солфорд проучиха данните на поданици на Англия и Уелс и оцениха резултата от постоянната консумация на ориз върху организмите им. Оказало се, че при 25% от феновете на продукта, имащи здравословни проблеми, е открито завишаване на риска от гибел от сърдечно-съдови болести.
В резултат на разбора откривателите откриват, че нарасналият риск за здравето от потреблението на ориз е към 6%. Според експертите оризът може да натрупа арсен в себе си, който по-късно навлиза в човешкото тяло. Дългосрочната приложимост на този химичен детайл, даже и в дребни дози, е рискова за сърцето и кръвоносните съдове и е обвързвана с хиляди случаи на преждевременна гибел всяка година.
За да понижат риска от заболяване, специалистите поучават феновете на този артикул да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират разнообразни типове ориз - да вземем за пример басмати или бисерен ориз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР