Консумацията на грозде е полезна за очите на възрастни хора,

...
Консумацията на грозде е полезна за очите на възрастни хора,
Коментари Харесай

Супер храна за вашите очи

Консумацията на грозде е потребна за очите на възрастни хора , сочат данни от ново изследване на експерти от Сингапур , представено от електронното издание Юрикалърт. Те вършат заключенията си въз основата на получени резултати, откакто доброволци следено ядат този плод в продължение на 16 седмици.

Проучването , оповестено в научното списание " Фуд енд фънкшън ", преглежда въздействието, което постоянната консумация на грозде има при натрупването на пигмент в макулата, както и отражението върху други биомаркери, свързани със здравето на очите.
 есен времето грозде ThinkStock/Getty Images


Това е първото сходно проучване, а констатациите удостоверяват резултатите от по-ранни предварителни разбори, съгласно които използването на плода има удобно влияние върху ретината.

Доказано е, че при застаряващите хора има по-голям риск от очни болести и проблеми със зрението . Основните рискови фактори за това са оксидативен стрес и високи равнища на така наречен крайни артикули на напредналото гликиране (AGEs) - нездравословни съединения, формирани при комбинацията на протеини или мазнини със захари в кръвта. Те могат да допринесат за много от очните болести, като повреждат съдовите съставни елементи на ретината, нарушават на клетъчната функционалност и предизвикват на оксидативен стрес.
 жена дете грозде iStock/Getty Images


Антиоксиданти
в питателните артикули обаче могат да понижат напрежението и да подтиснат за образуването на тези съединения. Това ще окаже удобен резултат върху ретината, като да вземем за пример усъвършенства плътността на макулния пигмент. Гроздето е натурален източник на антиоксиданти и други полифеноли.

В сингапурското изследване 34 доброволци употребяват грозде (количество, равняващо се на чаша и половина плод на ден) или плацебо в продължение на 16 седмици. При доброволците, получили плода, се следи доста нарастване на плътността на макулния пигмент и на общото наличие на феноли спрямо участниците, които одобряват плацебо. При тези, които не са консумирали грозде, е следено доста нарастване на нездравословните AGEs.

" Нашето изследване е първото, което демонстрира, че потреблението на грозде въздейства удобно върху здравето на човешките очи. Това е доста вълнуващо, изключително при застаряващото население ", споделя доктор Цзюн Ким , водещ създател на проучването. " Гроздето е наличен плод , за който изследванията демонстрират, че удобно влияние може да има и при консумация на единствено чаша и половина дневно ", отбелязва експертът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР