Консумацията на горещи напитки е свързана с повишен риск от

...
Консумацията на горещи напитки е свързана с повишен риск от
Коментари Харесай

Горещите напитки увеличават риска от рак

Консумацията на горещи питиета е обвързвана с нараснал риск от рак на хранопровода, написа Българска телеграфна агенция, базирайки се на иранско проучване.

Почитателите на парещия чай сигурно ще бъдат разочаровани да научат, че една чаша на ден от обичаната им напитка удвоява риска. Опасността може да се усили до 90 %, в случай че дневно се пият три чаши чай с температура над 60 градуса.

Авторите на проучването от Университета за медицински науки в Техеран са открили, че сходен резултат оказват също горещите кафе и шоколад. Ръководителят на изследователския екип доктор Фархад Ислами поучава поклонниците на горещите питиета да ги изчакат първо да се поохладят. "Много хора пият на драго сърце горещи чай, кафе или шоколад. Резултатите от изследването ни обаче демонстрират, че потреблението им е обвързвана с нараснал риск от рак на хранопровода. От тази позиция е целесъобразно да се изчака напитките да се охладят ", споделя доктор Ислами.

За задачите на изследването участниците е трябвало да посочат дали обичат чая си парещ, студен или леден. На изследваните лица са били препоръчани и питиета с разнообразни температури - от 75 до 60 градуса, като е трябвало да отговорят на въпроса дали по този начин ги употребяват нормално. Учените считат, че топлината травмира хранопровода и може докара до възпаления, ДНК увреждане и произвеждане на причиняващи рак химикали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР