Консумацията на алкохол в ЕС е намаляла с 0,5 литра

...
Консумацията на алкохол в ЕС е намаляла с 0,5 литра
Коментари Харесай

В ЕС консумират по-малко алкохол, но ние пием повече

Консумацията на алкохол в Европейски Съюз е намаляла с 0,5 литра чист алкохол на човек сред 2010 и 2020 година България обаче не е измежду тях, а нарастване се следи в още няколко страни, заяви „ Евронюз “. Трябва да се вземе поради, че данните не включват нерегистрирана консумация на алкохол, като да вземем за пример домашно или нелегално произвеждане.

В Европейски Съюз общото ползване на алкохол на разположение на възраст 15 и повече години е намаляло с 2,9 литра през последните четири десетилетия, като от 12,7 литра през 1980 година е спаднало до 9,8 литра през 2020 година, което подхожда на 23% понижение. Потреблението бележи забележителен спад сред 1980 година (12,7 литра) и 2000 година (10,5 литра). През идващите две десетилетия темповете на понижаване се забавят.

 Консумацията на алкохол в европейския район на СЗО, който обгръща 53 страни, в това число Русия и близките страни, е намаляла от 12 литра през 2000 година на 9,5 литра през 2020 година, което подхожда на понижение с 2,5 литра (21%). Въпреки този спад районът към момента е с най-високо равнище на консумация на алкохол на човек в света.

Годишно всеки човек на възраст над 15 години в този ареал изпива приблизително 9,5 литра чист алкохол. Това се равнява на 190 литра бира, 80 литра вино или 24 литра спиртни питиета.

Сред " огромната четворка " на Европейски Съюз във връзка с стопанската система и популацията най-голяма консумация на алкохол има в Германия 10,6 литра, следвана от Франция 10,4 литра, Испания 7,8 литра и Италия 7,7 литра. В Обединеното кралство този индикатор е 9,7 литра.

Най-голям спад в потреблението на алкохол през този интервал бележат Ирландия и Литва. И в двете страни то е намаляло с 2,1 литра, следвани компактно от Испания и Гърция (и в двете по 2 литра). Нидерландия, Франция, Кипър и Финландия също означават понижение с над 1,5 литра. Между 1 и 1,5 литра е било понижението и в Сърбия, Белгия, Хърватия, Дания, Швейцария и Германия.

Най-голямо е нарастването в Латвия, където потреблението е повишено с 2,3 литра. България (1,4 литра), Малта (1,1 литра), Румъния и Полша (и двете по 1 литър) също означават доста нарастване. В Норвегия, Италия и Исландия нарастването е над 0,5 литра.Много европейски страни са въвели редица политики за ограничение на потреблението на алкохол, като да вземем за пример данъчно облагане, ограничение на достъпността на алкохола и възбрана на рекламата му. Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче успеваемостта им е възпрепятствана от слабото им използване на място и лимитираните запаси.

Тежкото пиянство и къде сме ние?

Консумацията на алкохол се разграничава доста според от пола и образованието. Вместо количеството се изследва делът на тежките епизодични напитки. Това е делът на пълнолетните лица на възраст 18 години и повече, които са изпили за последните 30 дни 6 или повече напитки.

Във всички страни мъжете са по-склонни да оповестяват за тежко епизодично пиянство, в сравнение с дамите. През 2019 година приблизително за страните от Европейски Съюз 26,6% от мъжете оповестяват за тежко епизодично пиянство най-малко един път месечно спрямо 11,4% от дамите.

Най-висок дял по този индикатор при мъжете е регистриран в Румъния (55,2 %). Този % е над 35 на 100 в Дания, Люксембург, Германия и Белгия.

Жените в Дания, Люксембург, Германия и Ирландия демонстрират най-голям дял на тежко епизодично пиянство, който е над 20%.

Нивото на обучение също е от голяма важност за тежкото пиянство. Хората с по-ниско равнище на обучение не са с по-висок % на тежко епизодично пиянство в страните от Европейски Съюз, като се изключи Латвия.

Средно 12,5% от хората с по-ниско от приблизително обучение оповестяват за тежко епизодично пиянство спрямо 20% или повече от хората с най-малко приблизително (22,3%) или висше обучение (20,2%), написа Днес.бг.

Най-високият % на разликата в образованието на тежко пиещите се следи в Латвия, Гърция, Естония, България и Литва. В тези страни процентът на тежко епизодично пиянство при хората с по-ниско обучение е малко по-висок, в сравнение с при хората с висше обучение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР