Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови

...
Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови
Коментари Харесай

Алкохолът, диабетът и смогът са основни рискови фактори за деменция

Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови фактора за развиване на деменция, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира ново изследване на учени от Оксфордския университет.

Експертите са анализирали 40 000 мозъчни проучвания на хора на възраст сред 44 и 82 години, като данните са взети от английската Биобанка. Разгледани са били 161 рискови фактора, в това число кръвно налягане, тютюнопушене, приложимост на алкохол, диета и тегло. Разделени са били в 15 категории.

Три рискови фактора за развиване на деменция се открояват измежду всички останали: диагностициран диабет, честа консумация на алкохол и дишане на замърсен въздух, съдържащ относително високи концентрации на азотен оксид.

„ Това, което прави изследването особено, е, че изследвахме приноса на всеки рисков фактор. Разгледахме всички тях дружно, с цел да оценим получената недъгавост на това съответно едва място в мозъка “, сподели в прессъобщение съавторът на изследването Андерсън Уинклер, професор в Тексаския университет, в долината Рио Гранде.

„ Известно ни е, че в процеса на стареене избрани области на мозъка дегенерират по-рано, а с това ново проучване доказахме, че тези характерни места са най-уязвими от диабет, замърсяване на въздуха, обвързвано с трафика и алкохола, всред всички общи рискови фактори за деменция “, изясни Гуенел Дуо, водещ създател на проучването.

Дуо добави, че смогът „ от ден на ден се трансформира в главен фактор “ за деменцията и не може да се управлява от хората. За да се предотврати излагането на смог е значим изборът да се живее тук-там, където не е в огромно количество или въобще не съществува.

Честотата на използването на алкохол оказва огромно въздействие върху евентуалното влияние върху деменцията и тези, които по-често използват спиртни питиета са по-уязвими към болестта.

Диабет вид 2 е различен контролируем фактор, който съгласно учените може да бъде преодолян посредством смяна на диетата и физически извършения. Хората, които са генетично предразположени към заболяването на Паркинсон или Алцхаймер, сърдечносъдови болести или шизофрения, също са по-уязвими към деменция.

Изследователите предизвестяват, че изследването е с бдителен темперамент и демонстрира единствено връзка сред откритите рискови фактори и деменцията. Необходими са спомагателни проучвания, означават те.

Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Нейчър къмюникейшънс “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР