Консумацията на алкохол с неясен произход и качество крие опасност

...
Консумацията на алкохол с неясен произход и качество крие опасност
Коментари Харесай

НАП: Не купувайте домашен алкохол, който се предлага най-често в питейни заведения, ресторанти и тържища

Консумацията на алкохол с неразбираем генезис и качество крие заплаха за живота и здравето на хората, ускорява нелоялната конкуренция и води до спад на доверието към имитираните марки, научи кореспондент на Sofia24.bg от пост на приходната организация в обществените мрежи.

Коментарът е на Йонко Йотов, основен специалист в дирекция " Управление на риска “ в Национална организация за приходите в подкаст " Алкохолни питиета “ от поредицата " Данъците/Осигуряването, без които не можем “.

Вредите от нерегламентирано произвеждане и търговия с алкохол засягат и потребителите, и бизнеса.

" За потребителите заплахите при консумация на алкохол с нелегитимен генезис и неразбираемо качество са свързани с най-ценното им – живота и здравето. Глобално – когато се укриват налози и данъчно-осигурителни вноски, страда цялото общество, в частност – самите ние “, изяснява Йонко Йотов.

Другият негатив е обвързван със усилване на нелоялната конкуренция, защото недекларирането и неплащането на налози води до конкурентни преимущества за неизрядните търговци по отношение на изрядните, показва специалистът. По думите му спадът на доверието към имитираните марки при консумация на подправен алкохол е друга нефинансова щета от производството и продажбата на алкохол в нарушаване на данъчно-осигурителното законодателство.

За понижаване на рисковете Йотов поучава клиентите постоянно да изискват платежен документ при покупка на алкохолни питиета, а при спиртни питиета да наблюдават дали са с годен бандерол. Клиентите би трябвало да бъдат бдителни изключително при цени, различаващи се от пазарните.

Йотов разяснява и тематиката за производството и продажбата на алкохол от физически лица.

" Съветвам клиентите да не купуват домакински алкохол, който се предлага най-често в питейни заведения, заведения за хранене, пазари и борси. Освен рисков за здравето, този алкохол ощетява и фиска “, прибавя той.

" По хипотеза, продажбата на алкохолни питиета от физически лица е неразрешена.

Ако създават домашна ракия за фамилна консумация, това е позволено да става единствено в профилирани обекти за дестилиране или така наречен казани за ракия, които подлежат на регистрация в Агенция " Митници “, обясни Йотов.

Производството на ракия за фамилна консумация също предстои на облагане с данък, въпреки и в понижени ставки. " В тези случаи поучавам да бъде изтънчен документ за начислен данък и документ за услугата по преваряване, които да бъдат съхранявани дълготрайно.

При неиздаване на фискален документ или подозрение за продажба на алкохол с неразбираем генезис да бъдат подавани сигнали до органите на Агенция " Митници “ и Национална агенция за приходите “, приключи специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР