Консумацията на алкохол е особено интересна тема за науката. Имайки

...
Консумацията на алкохол е особено интересна тема за науката. Имайки
Коментари Харесай

Защо алкохолът ни прави агресивни

Консумацията на алкохол е изключително забавна тематика за науката. Имайки поради високата консумация в международен мащаб, можем умерено да видим и другите изследвания на въздействието на тази изключително антична напитка. Група учени решили да прегледат малко по-обстойно каква тъкмо е връзката сред алкохолът и експанзията, която се демонстрира в резултат на потреблението.

През последните няколко десетилетия, учените позволяват, че има връзка сред двата детайла. Според направената статистика на Томас Денсън, Кейт Блъндел, Тимъти Шофийлд, Марк Шчира и Улрик Крамер, към 50% от всички закононарушения, които водят до експанзия, са в резултат на несъразмерната приложимост на алкохола, а до този миг, множеството теории по тази тематика са ориентирани към различната функционалност на префронталния дял на мозъка. С помощта на нуклеарно магнитен резонанс, учените вземат решение да ревизират тази доктрина и за задачата избират към 50 млади респондента.

Всеки от тях получава друга доза алкохол, а в самото проучване са включени и хора, които получават плацебо. След потреблението, множеството би трябвало да се изправят против провокативен и не толкоз провокативен конкурент, с цел да може да се мери и реши равнището на експанзия в това отношение. Интересен факт е, че хората, които нямат алкохол в организма, въобще не реагират на по-агресивните и дръзки персони против тях. Когато обаче на стола се настаняват хората, консумирали алкохол, учените откриват положителна корелация в междинния и префронталния дял на мозъка. По този метод се стига до заключението, че всяка една доктрина до този миг е била в действителност вярна.

 young upset and aggressive man in pub raising fist threatening throwing punch ready to fight as the violent thug troublemaker and furious wasted guy isolated on dark background

Имайки поради свободният достъп на една от най-популярните питиета в това отношение, можем умерено да видим, че статистиката го счита за един от виновните детайли за осъществените по-тежки закононарушения – сред 35-60% са случаите на проявена експанзия. Направеното проучване във връзка с другите форми на този тип закононарушения включват: убийства, нахлуване, полово посягане, принуждение към половинката и даже принуждение над деца. При по-отговорното приемане на алкохол, учените откриват, че се вижда и относително по-ниско до приблизително равнище на експанзия, в която най-вероятно респондентът регистрира съществуването на провокация, само че към момента демонстрира здрав разсъдък, с цел да прибегне до крайната мярка на саморазправата.

Според учени като Греъм, самият алкохол не е задоволителен, с цел да може непринудено да разсъни експанзията в хората. За активирането на това държание е нужна и враждебна атмосфера, както и подбудител, едвам тогава можем да забележим и прерастването на агресивното въодушевление в деяние. Впрочем, с цел да се доближи до крайните мярки, човек би трябвало да бъде обект на следните три детайла: подбудителство, подтик и инхибиция. Подбудата може да се забележи при естествените обществени връзки, които носят най-често отменяне от дадена обществена група. Импулсът може да пристигна в избрани обстановки и характерности, за които най-често можем да забележим в картона на самия респондент.

Историята на излагане на експанзия и повишението на равнището на болежка, постоянно визира тези фенове на чашката, които към този момент са се сблъсквали с въпросния феномен. Инхибицията би помогнала на хора, които най-често упражняват върху себе си най-различни способи, с цел да подтисната експанзията си – т.е. високи равнища на самоконтрол, ограничаване и други. С оглед на изброените детайли, някои теоретици считат, че неналичието на надзор при консумация на алкохол покачва опциите на консуматора да стане освен нападателен, само че и настъпателен. Разбира се, връзката сред перманентното изразходване на алкохол постоянно идва с проявата на мощ в резултат на него. Интересното тук е, че опитът е изработен върху младежи, които към момента не са имали опцията да се изложат на по-дълготрайна консумация и тъкмо затова бихме забелязали, че резултатите са доста по-ниски.

 Angry businessman giving the finger, studio

Следващата доктрина в това отношение ще се потвърждава при хора в малко по-напреднала възраст и изразена обич към твърдите питиета. Освен това, когато младите са изложени на по-високи равнища на неприятно държание, автоматизирано се следи и повишение на количеството О2 в кръвта, последван и от по-сериозна интензивност в предната част на мозъка. Именно там се откриват всички детайли на държание, които работят за отрицателно държание, възбуденост, надзор на държанието и несъмнено, възприятието за възнаграждаване. Именно тези дялове остават под по-сериозно наблюдаване в бъдеще. Някои изследвания към този момент демонстрират забавна връзка сред района, който дава отговор за награждаващото държание и този на експанзията.

С други думи, даже когато влезем в битка с съперника си, равнището на експанзия ни разрешава да се почувстваме възнаградени, а във всеки различен случай, когато се наложи да се пазиме или да бъдем нападателни, тъкмо този дял не би могъл да ни накара да се почувстваме по този начин. В някои моменти, учените даже ползват разнообразни типове операция, с цел да се опитат да овладеят активацията на челното полукълбо, по този начин съумяват да понижат до някаква степен желанието за разпра, само че не и да го изключат изцяло. Това може да ни покаже още една детайлност, всеки човек, без значение дали е консумирал алкохол или не, може да отговори на злонамерено държание към самия него, в тези случай се задействат всички рецептори и приготвят организма за иден дуел и прилежащото към него държание.

 Emotional Sports Fan in Pub

Известно е на всички, че острата консумация на алкохол усилва освобождението на серотонин и допамин, като в същото време упражнява инибиторното деяние в кората посредством освобождението на гама-аминомаслена киселина. Следователно при по-големи количества можем умерено да видим и понижената интензивност на останалите дялове, остават включени единствено тези, които възнаграждават и агресивното държание. Добрата вест е, че когато количествата алкохол са високи, автоматизирано се виждат и нарушавания на когнитивните качества, липсва контролът на внимание, обмисляне, превключване на комплекси, вярна реакция и обработка на информация, а сходни моменти са изживявани от мнозина. Когато имаме остра консумация, умерено можем да видим, че множеството агресори, даже и да желаят да влязат в битка със своя конкурент, на практика не могат, това обаче не понижава желанието им за експанзия и импулсивно държание.

Когато респондентите са изправени пред провокация в следена среда – опит на чужд човек да вземе от тях пари – трезвениците не реагират нападателно, до момента в който консуматорите, се поддават на алкохола, само че не и на разсъдъка си. Когато доктор Тейлър прави същия опит с 35 души – мъже и дами, той ги подлага два пъти на опита – веднъж в трезво положение и още веднъж след консумация на алкохол. Странното е, че във втория случай се следи интензивност на дясното полукълбо. Според ученият, това потвърждава, че ставаме доста по-чувствителни. С оглед на цялото проучване, можем умерено да заявим, че когато човек е използвал алкохол – за задачата на изследването всеки е получил две водки с тоник – би трябвало да бъдем доста по-внимателни.

 Ruined life with alcohol. Man sits at table and looks at glass in his hand

Оказва се, че при вярната провокация, а още повече, в случай че не познаваме нашия събеседник, умерено можем да се надигнем пред изключително нечовечен конкурент. Друга значима детайлност е, че най-вероятно на идващият ден никой няма да бъде задоволен от дейностите си, когато мозъкът проработи обикновено. Освен това не би трябвало да забравяме, че насъбраното напрежение и предишното, могат умерено да засилят това държание.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР