Консултациите при президента Румен Радев започнаха от сутринта с най-голямата

...
Консултациите при президента Румен Радев започнаха от сутринта с най-голямата
Коментари Харесай

Как преминаха консултациите при президента Румен Радев ОБЗОР

Консултациите при президента Румен Радев започнаха от сутринта с най-голямата парламентарно показана група - „ ИТН “.

Те ще предложат държавно управление, разгласи зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Той обаче предизвести, че това ще стане единствено в случай че поканените на диалози партии създадат взаимни отстъпки и се обединят към общи цели. В противоположен случай, той не изключи нови избори.

От своя страна президентът Радев настоя този път да бъдат изчерпани всички благоприятни условия за сформиране на държавно управление. " Нека да не бързаме с формулата: Нямаме обща визия, нямаме общи цели, нямаме общи цели. Отиваме на предварителни избори “.

Втори трябваше да се явят на съвещания от ПГ на ГЕРБ-СДС. На брифинг в Народното събрание обаче те оповестиха, че няма да отидат при президента.

Причината - съгласно тях разговорът е нарушен неведнъж и към този момент се водят диалози сред останалите парламентарни групи, които имат предпочитание да сформират държавно управление.

" В рамките на 45-тото Народно заседание ГЕРБ-СДС беше първа политическа мощ, която получи мандат и предложения две от парламентарните сили на диалози - те не се явиха / " ИТН " и " Демократична България " / ", напомни ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова. И допусна, че, може би, те реципрочно не ги канят на диалози.

" Румен Радев разедини тежко българската нация и ние считаме, че сега той не може да бъде легитимиран като обединител ", добави Даниел Митов.

За нас е чест да сме съпротива и да сме изолирани от това, което се случва, разгласи Томислав Дончев.

Трети на Дондуков 2 отидоха от ПГ на Българска социалистическа партия за България.

Именно от Българска социалистическа партия зависи постигането на устойчиво ръководещо болшинство. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на консултациите с левицата.

От своя страна тя осведоми президента, че левицата ще води диалози с „ ИТН “, само че също по този начин има подготвеност и за свое държавно управление.

" Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ние имаме политическо решение. Затова в случай че решите, че би трябвало да ни връчите третия мандат да съставим кабинет, ние ще го вземем ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

" Харесвам тази подготвеност за приемане на мандат за сформиране на държавно управление, считам, че това е отговорност на всяка една политическа мощ в българския парламент ", отговори ѝ Радев.

Четвъртата среща на Радев беше с ПГ на Демократична България.

" Демократична България " ще взе участие в договаряния за сформиране на държавно управление, само че няма да даде своята поддръжка непременно. Това обявиха от партията.

По думите на Христо Иванов те биха подкрепили единствено власт, която може да извърши " трайна смяна " в страната. " Нас ни интересува по какъв начин ще формираме такава парламентарна настройка, която да излъчи държавно управление на трайната смяна. Не непременно ще дадем поддръжката си “.

От своя страна Румен Радев акцентира, че той не може и не желае бъде проектант на бъдеща ръководеща коалиция. Но изясни, че провокациите, пред които е сложена България изправят Народното събрание пред задачата да сформира по допустимо най-бърз метод законно държавно управление, което да се употребява с необятна парламентарна и социална поддръжка.

Пети с президента се срещнаха от ПГ на Движението за права и свободи.

„ Мисля, че всички политически партии, които са в Народното събрание, би трябвало да подходят с доста сериозна отговорност и тази добра основа за разговор да не се пропилява “. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

На въпрос в кои случаи Движение за права и свободи ще поддържа държавно управление на Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ съобщи, че няма безусловна поддръжка. „ Възстановяване на нормалността в политиката, възобновяване на демокрацията – са условия, от които ние няма по какъв начин да отстъпим. Второто, което би трябвало да се създаде в разговор, е стратегия за икономическо развиване на страната “, добави той.

" Вашата партия може да бъде доста потребна, тъй като вие доказахте в годините, че сте партия с обичаи в парламентаризма и в разговора. Надявам се да бъдете доста потребни в полемиките ", обърна се към Движение за права и свободи Румен Радев.

Последната, шеста среща, беше с ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Поздравявам ви с обстоятелството, че съхранихте гласуваното ви доверие и утвърдихте своето наличие в Народното събрание като една от новите парламентарно показани партии ". Това бяха встъпителните думи на президента Румен Радев към ПГ „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ По думите му най-важно е намирането на формулата за сформиране на държавно управление.

" Ние сме подготвени и ще подкрепим държавно управление на смяната, само че не и в случай че в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. Смятаме, че такава поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи е „ токсична прегръдка “. Това съобщи водачът на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова.

" Удовлетворени сме, че партия от партиите на смяната поема отговорността за сформиране на държавно управление. Такова е и упованието на българските жители – да има непоклатимост, нормалност и сигурност, а има кабинет, който да се заеме с най-неотложните проблеми на хората. Ние от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските жители ", сподели още Манолова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР