Консултативният съвет за национална сигурност препотвърди позицията ни към Република

...
Консултативният съвет за национална сигурност препотвърди позицията ни към Република
Коментари Харесай

КСНС: Членството на Р Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с ангажименти

Консултативният съвет за национална сигурност препотвърди позицията ни към Република Северна Македония. След над 5-часово съвещание президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков и партиите от 47-то Народно събрание оповестиха, че Скопие би трябвало да извършва Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, и че вероятно предоставяне на единодушие за започване на договаряния няма да бъде обвързано със периоди, а с съответни резултати.

Спазването на Договора за другарство и добросъседство от 2017 година и гарантирането на правата на македонските българи са изискванията, които към този момент пета година България чака от Скопие да извърши, подсети президентът Румен Радев след края на Съвета.

" В продължение на четири години след сключване на Договора от 2017 година страната-кандидат не направи нужното за неговото осъществяване, както и не дава гаранции за осъществяване на поетите задължения ", съобщи президентът.

Радев подсети, че на 15 януари 1992 година България първа в света признава тогавашната самостоятелна Република Македония.

" България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на лично съзнание, както и да употребяват своите езици съгласно Конституцията на своята страна ", акцентира той.

В синхрон с поредната българска позиция през годините Радев още един път посочи, че основен въпрос за София остава отбраната на правата на македонските българи в Република Северна Македония.

" Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български жители, а с това и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си генезис. Правата на македонските българи са основен детайл от Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Не могат да бъдат предмет на договаряния и тяхната отбрана е категорично посочена в Декларацията на Народно събрание от 2019 година ", добави Радев.

Държавният глава оповести и седемте точки, които да управляват работата на държавното управление на Кирил Петков в региона на връзките с Р Северна Македония, върху които членовете на Съвета са постигнали единодушие.

" Първо, при осъществяване на външната политика на страната Министерски съвет да извършва националната позиция на България, като съблюдава условията, произлизащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-то Народно събрание. Второ - даването на единодушие за започване на договаряния за участие на районен съд Македония в Европейския съюз да не се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати, в това число, държа да подчертая, и във връзка с правата на македонските българи. Трето - кабинетът да работи за отчитане до каква степен Скопие съблюдава Договора от 2017 година Четвърто, изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение План за деяние с ограничения за реализиране на осезателен прогрес във всички области на двустранните връзки с РСМ. "

Създаването на работни групи сред двете страни с изключение на историческата, ограничения за ускоряването на Коридор номер 8 и взаимни съвещания на парламентарните комисии от двете страни сред София и Скопие са измежду останалите точки, по които е имало единодушие. След края на съвещанието последваха мненията.



" За всеки общественик няма по-голяма оценка от това да са препотвърди неговата позиция, която е изразявал обратно във времето. В този смисъл се веселя, че останалите сътрудници, членове на КСНС, оцениха приноса и на 44-ото Народно събрание, и приноса на държавното управление на " Борисов " 3 по отношението на асоциирането на РСМ, както и всички стъпки, които са извървени, с цел да се стигне до сегашния миг ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.



" Имаше много откровена полемика по нашата политика, мисля, че беше един много потребен КСНС, само че новината е, че няма вест. Българската позиция остава същата, няма смяна в нея, има цялостен консенсус на база на Декларацията, която последно е призната в 44-ото Народно събрание, на Договора. Казвам ви, че позицията остава ясна, поредна и единна. Мисля, че това е най-важната вест от днешния съвет ", съобщи ръководителят на " Демократична България " Христо Иванов.

Съветът заседава на фона засиления напън от нашите европейски и евроатлантически сътрудници през миналите шест месеца да променим позицията и преди визитата на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия министър председател на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Според специалисти Скопие редовно не извършва контракта с България, която настова за отбрана правата на македонските българи, прекъсване езика на омразата, смяна в учебниците по история и преустановяване на историческата имитация, отвод от териториални и малцинствени искания от Скопие към нас.

Репортери: Йоана Миланова, Милена Кирова, Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР