Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента обсъди българската

...
Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента обсъди българската
Коментари Харесай

КСНС обсъди позицията за РСМакедония

Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента разиска българската позиция за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз. Консултациите се постановиха поради растящия напън от европейски и евроатлантически сътрудници България да утвърди преговорната рамка на Скопие.

Новото държавно управление се разгласи за бързо намиране на излаз от рецесията. Партиите в управническата коалиция споделят формалната позиция, само че сред тях има избрани нюанси. " Българска социалистическа партия за България " залага по-твърди условия към Скопие.

Следващата седмица министър председателят Петков ще посети македонската столица и ще беседва с сътрудника си Димитър Ковачевски. До публицистичното привършване на броя съвещанието на КСНС не беше проключило и не беше ясно има ли смяна в формалната позиция на България.

Участниците в КСНС бяха посрещнати от малочислен митинг, проведен от Вътрешна македонска революционна организация. Патриотите се заканиха да огранизират народен референдум, в случай че се стигне от оттегляне от досегашната позиция на страната.

Всяка от парламентарните партии бе изпратила по един собствен представител, като множеството разчитаха на ръководителите на парламентарните си групи. В съвещанието от името на " Българска социалистическа партия за България " се включи зам.-председателят на Народно събрание и някогашен външен министър Кристиан Вигенин. До КСНС бе позволен и посланикът ни в Северна Македония Ангел Ангелов. Шефовете на служби, отрасловите министри и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев също бяха част от съвещанието, траяло повече от 4 часа и половина.

В края на предходната година президентът Румен Радев анонсира, че ще свика КСНС, който да разиска опциите да се форсира евроинтеграцията на Северна Македония, като в това време се защитят и българските национални ползи. Според него това включва преустановяване на процесите на дебългаризация, на имитация на историята и на езика на омразата, както и гаранции за правата на македонските жители с българско съзнание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР