Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се

...
Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се
Коментари Харесай

Съдии: Пред президента стои моралният избор дали да назначи Гешев

Конституцията оставя опция на президента да реши дали ще се съгласи избора на Иван Гешев за основен прокурор, който беше осъществен по чудноват метод, или да се съгласи с причините на хората, отвън постройката на Висш съдебен съвет, които са и през днешния ден по площадите ". Това съобщи пред БНР арбитър Здравка Калайджиева - правозащитник и някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург 2008-2015 година

Според нея пред президента Румен Радев стои единствено моралният избор дали да върне, и то стимулирано - като изясни за какво той не е склонен, или да удостовери, било то с претекстове или без претекстове, изборът на Висшия правосъден съвет. " Не съм уверена, че е допустима някаква процедура пред Конституционния съд ", посочи Калайджиева.

" Проблемът е дали в миналото някой ще инициира сериозна промяна, която да отстрани тази надмощие на прокуратурата и методите, с които тя се употребява, в това число и безотговорност ", сподели съдията.

По думите й, в изказванията на определения за основен прокурор Иван Гешев е имало доста поръчки за непознаване на правата на индивида и гаранциите, които българското правораздаване би трябвало да даде за тяхното съблюдаване.

" Станахме очевидци на нападки против плурализма, против правото на отбрана, на директно нарушение на презумпцията на невиновност, изтъкване на лица, които ще бъдат цели на правораздаването. Бяхме очевидци на тъпчене на съществени правила на Конституцията ", уточни Калайджиева.

Тя счита, че това е обезпокоително, тъй като основният прокурор по закон е методически началник на всички прокурори в страната. Той би трябвало да насочва работата на прокуратурата в посока на спазването на правата на индивида, а не на тяхното занемаряване в полза на работата на прокуратурата, добави съдията.

Според Калайджиева единомислещата номинация за Гешев от всички членове на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет е било поръчка, че няма да одобряват различен претендент. Тя напомни множеството писма, изпратени от разнообразни организации и структури, в поддръжка на Гешев.

" Тези пози припомнят на партийни събрания на Българска комунистическа партия по месторабота. Не считам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, тъй като визията за стоманения пестник на партията, който беше присъщ за еднопартийните условия преди 1989 година, в многопартийни условия може и елементарно се трансформира в инструмент, бухалка за кавга с политически и стопански съперници. Това не е битка за правда, това е заплашване ", акцентира Калайджиева.

Тя запита риторично за какво би трябвало хората да се опасяват от прокуратурата, откакто тя би трябвало да е институция, призвана да пази законността и да изправя нарушителите пред съда. " Нима ние всички сме нарушители и не желаеме господство на закона? ", добави Калайджиева.

Според нея методите на прокуратурата не просто всяват боязън, а имат за цел да всеят боязън. " Пред този боязън ние не можем да си позволим да мълчим, тъй като страхът не може да бъде аргументът за обезпечаване на правда. Аргументът за обезпечаване на правда се намира в съда и ние чакаме изправянето на отговорните в закононарушения пред съд ", добави още тя.

Нели Куцкова: Най-стряскащо в избора на Гешев бе признанието на Цацаров за " други две здания "

Конституционната наредба – член 129, алинея 2, предстои на пояснение от Конституционния съд. Това е мнението на дългогодишния арбитър Нели Куцкова, която отговори на въпрос пред " Сега " в случай че президентът не подпише указа за Гешев, от кое място би трябвало да стартира процедурата - напълно изначало, с ново номиниране, или просто би трябвало да се прегласува Гешев.

Куцкова сподели, че помни два такива случая – първият е, когато Петър Стоянов върна избора на Бойко Рашков за основен прокурор и процедурата е почнала изначало с нови номинации. Тогава бе определен Никола Филчев. Другият случай е когато Румен Радев върна предлагането за сегашния ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков, а Висш съдебен съвет просто го гласоподава още веднъж, изясни Куцкова и сподели, че съгласно нея наредбата предстои на пояснение.

" За мен персонално още от първите му обществени изяви - доста преди номинирането му, ми правеха потискащо усещане методът му на изложение, агресивността му към съответни хора. Не съм почитателка на Сотир Цацаров, само че постоянно съм се възхищавала на разумната му, стегната мисъл, на правно издържаните, сдържани и интелигентни изявления - даже когато са саркастични. Такова нещо при Гешев не се вижда и чува ", разяснява Куцкова в интревю за " Сега " и уточни, че отношението му към медиите, изявленията му за човешките права и демокрацията будят терзание.

" Освен това той показва и податливост към възмездие, което е извънредно рисково за човек с такава голяма власт. Няма да скрия, че бях обезпокоена и от вида хора, които образуваха " подкрепящата " го група пред Висш съдебен съвет и които бяха грижливо охранявани от горките служители на реда. Аз бих умряла от позор от такава " поддръжка ", разяснява Куцкова.

Според нея, казусът не е в процедурата, а в това по какъв начин зад процедурата се скриват неразбираеми въздействия и ползи. " Процедурата е инструмент, както е инструмент и ножът. С ножа можеш да отрежеш самун за детето си, а можеш и човек да убиеш. Много е значимо в какви ръце е инструментът и каква глава ръководи ръцете ", сподели Куцкова.

По думите й, от години е обществена загадка, че на управителни места в системата се назначават хора, които авансово би трябвало да получат " благословия " от някого отвън системата. " Най-стряскащото в цялата процедура по по този начин наречения избор на господин Гешев беше точно това самопризнание на господин Цацаров. А най-отчайващото е, че реакция няма! ", добави Нели Куцкова във връзка намека на основния прокурор, че назначенията се вземат решение " в други две здания ".

Всичко за процедурата и избора на нов основен прокурор - четете тук
Какво ще направи Висш съдебен съвет, в случай че президентът не подпише декрет - четете тук
Как беше определен Иван Гешев - тук
Какво се готви да прави като основен прокурор - тук
Кадри от блокадата към Висш съдебен съвет - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на ПИК нападна критикуващ бъдещия основен прокурор - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (150)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР