Конституцията не позволява специално назначен съдия да разследва главния прокурор.

...
Конституцията не позволява специално назначен съдия да разследва главния прокурор.
Коментари Харесай

Конституцията не позволява съдия да разследва главния прокурор: Зам. на Гешев

Конституцията не разрешава особено назначен арбитър да проверява основния прокурор. Това декларира в изявление за профилирания уебсайт lex.bg зам.-главният прокурор Красимира Филипова. Според нея повода е, че в главния закон е записано, че единствено обвинителят има такива функционалности, което автоматизирано значи, че даването на сходни пълномощия на който и да е отвън прокуратурата е противоконституционно.

 

Тя припомня, че към този момент са правени сходни опити – да вземем за пример предлагането на ГЕРБ основният прокурор да бъде разследван от специфичен обвинител, назначен преднамерено за задачата. По този въпрос Конституционният съд (КС) бе сезиран от президента Румен Радев и разгласи, че това би противоречало на главния закон.

 

" След посочените решения на Конституционния съд е безкрайно ясно, че основаването на механизъм за следствие на основния прокурор е невероятно без съответни промени в Конституцията. Няма по какъв начин по различен метод да бъдат " предоставени " прокурорски функционалности на лица, които не са прокурори. Твърдения в противоположния смисъл не почиват на никаква правна основа и са " чиста проба " политическа нечиста сделка ", споделя Филипова.

 

Наскоро правосъдният министър Надежда Йорданова разгласи, че ръководещите ще предложат нов механизъм. Според него основният прокурор би трябвало да бъде разследван от арбитър. Той ще бъде избиран на инцидентен принцип и по-късно ще бъде назначаван от Висшия правосъден съвет като прокурор.

 

Филипова назовава тази концепция " изначално несъвместима с настоящата Конституция ".
" Никой български арбитър не има прокурорски функционалности и не би могъл да се достави с " изключителни " такива без основни промени в Конституцията ", споделя тя.

 

Тезата на прокуратурата, че сходни промени биха били изначално обречени поради възможната им анулация от Конституционния съд, не е изненадваща. Тя допуска опазване на настоящето състояние или вероятно събиране на конституционно болшинство от 180 гласа за промени в главния закон, което в този парламент наподобява невероятно.

Филипова напомня и че Конституционен съд към този момент е постановил, че всеки редови прокурор може да проверява основния. Досега сходно нещо обаче не се е случвало.

 

" В прокуратурата годишно постъпват голям брой сигнали против основния прокурор, по които прокурорите съгласно компетентността си работят и се произнасят всъщност, както и по всички останали преписки. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът ", споделя тя.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР