Конституцията, като основен закон на държавата, трябва да е най-бавно

...
Конституцията, като основен закон на държавата, трябва да е най-бавно
Коментари Харесай

Председателят на адвокатския съвет: Има морален казус, ако председателят на НС стане служебен премиер

Конституцията, като главен закон на страната, би трябвало да е най-бавно изменящият се инструмент, тъй като това са трайно закрепени публични връзки. Това съобщи ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев пред NOVA NEWS.

По думите му, когато е взел участие в съвещанието на парламентарната комисия за конституционни промени, не е чул мнение в поддръжка на желаните промени, в това число и от привлечените специалисти към комисията.

Дерменджиев подчертава, че всеки един законодателен план минава през комплицирана процедура на публично разискване и по оценяване на въздействието. Той попита реторично по какъв начин разделянето на Висш съдебен съвет съществено на 2 съвета ще се отрази бюджетно. По думите му няма такава разбивка.

Дерменджиев добави, че на следващия ден във Висшия адвокатски съвет ще дискутират въпроси, сложени от парламентарната комисия за конституционните промени.

Той дефинира като несполучлив редът, който лимитира президента при назначението на длъжностен министър председател до 3 кандидатури. Даде образец с опцията ръководител на Конституционния съд да стане длъжностен министър председател, което би довело до законодателен проблем, защото този пост няма заместници.

Също по този начин има честен проблем, в случай че ръководителят на Народно събрание стане длъжностен министър председател, откакто държавното управление е било свалено след избор на съмнение, разяснява Дерменджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР